O istorie adevarata Nastase Scatiu

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tanase Scatiu, insa, nu avea convingeri ferme, ci numai interese. El nu-si pretuia prietenii. Din nefericire pentru Poporul Roman si pentru Romania, aceasta categorie ciocoiasca a existat dintotdeauna, si mai cu seama azi, cind a aparut un alt tip: CIOCOIUL NOU-NOUT. EI nu mai are complexul inferioritatii. Trecut prin multe universitati si tot felul de alte studii superioare, detinator de doctor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O istorie adevarata Nastase Scatiu

Tanase Scatiu, insa, nu avea convingeri ferme, ci numai interese. El nu-si pretuia prietenii. Din nefericire pentru Poporul Roman si pentru Romania, aceasta categorie ciocoiasca a existat dintotdeauna, si mai cu seama azi, cind a aparut un alt tip: CIOCOIUL NOU-NOUT. EI nu mai are complexul inferioritatii. Trecut prin multe universitati si tot felul de alte studii superioare, detinator de doctorate, el isi inchipuie ca intruchipeaza nu numai intelectualul sadea, ci, mult mai mult, oxigenul unei natii.

Ciocoiul nou nu recunoaste ca ar fi un profitor al momentului, este fudul si convins ca acolo, unde se afla el, este datorita calitatilor si meritelor sale exceptionale, nicidecum datorita altor factori. El vorbeste limbi straine, ascunde, siret, panglicariile demagogice si invirtelile obscure, se crede superior si invincibil.
Facind o comparatie cu vechea noastra ciocoime, putem observa insa si unele asemanari: de pilda, Tanase Scatiu adora sa fie primit cu lautari, piine si sare, dorea mortis sa fie insotit pretutindeni de un alai care, laudindu-l continuu, ii mentinea buna dispozitie si increderea in sine.

La fel si ciocoiul nou! Atit Tanase Scatiu, cit si urmasii lui nu cunosc sentimentul milei crestine, nici compasiunea pentru cei aflati in saracie si suferinta Din contra, sadici, prin ingimfare, ei cred in providentialitatea lor.Ciocoiul nou cunoaste stari de comportament diferite, pare pasnic, jovial, dar numai ce-i sare tifna, folosind un vocabular suburban, vulgar, tiganesc uneori, afisind aroganta si mindrie nelimitata, un parvenit orgolios, un veleitar. Ciocoiul vechi se visa, din arendas, proprietarul mosiei.

Ciocoiul nou, in general, se lanseaza in politica, este oportunist, fara convingeri ferme, trece din partid in partid, la fiece schimbare de
putere, credincios numai partidului acaparatorilor. Prezentam acum ciocoiul nou numarul 1 al Romaniei, NASTASE "SCATIU", care, comparat cu ciocoiul de tip vechi, Tanase Scatiu, pare un Goliat pe linga un pitic ciocoiesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.