O istorie a planetei Marte

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.15

nivel: Facultate

La inceputul secolului XX a existat un entuziasm popular imens legat de ideea ca pe Marte exista viata. Viziunea societatii si a comunitatii stiintifice era mult mai aroganta in acea perioada, iar literatura vremii este de-a dreptul fascinanta din perspectiva actuala. Unul din cele mai interesante personaje care a trait in acea vreme a fost Percival Lowell, un faimos astronom si om de stiinta care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O istorie a planetei Marte

La inceputul secolului XX a existat un entuziasm popular imens legat de ideea ca pe Marte exista viata. Viziunea societatii si a comunitatii stiintifice era mult mai aroganta in acea perioada, iar literatura vremii este de-a dreptul fascinanta din perspectiva actuala. Unul din cele mai interesante personaje care a trait in acea vreme a fost Percival Lowell, un faimos astronom si om de stiinta care si-a construit un observator la Flagstaff, in Arizona, cu scopul exclusiv de a studia planeta Marte. El a observat pe ea existenta unor canale si a ramas convins ca a fost o vreme cand pe Marte exista apa.

Lowell sustinea ca Marte era locuit de fiinte capabile sa construiasca un sistem de irigatii la nivel planetar. Asemenea opinii, inclusiv cele referitoare la existenta vietii pe Marte, erau adeseori ridiculizate de colegii sai. Dintr-o anumita perspectiva, Lowell poate fi asemanat cu Tesla, un alt savant reputat care a facut afirmatii considerate tabu de comunitatea conventionala a oamenilor de stiinta. Calculele astronomice ale lui Lowell era extrem de precise si au condus la descoperirea planetei Pluto, prin anii 30.

Fiind un savant reputat, afirmatiile lui ar trebui tratate cu o anumita consideratie. In timpul vietii sale, nimeni nu a dispus de un telescop mai puternic decat al lui Lowell, ceea ce nu i-a impiedicat pe colegii sai sa se grabeasca sa il ridiculizeze. Unul dintre cei mai mari opozanti ai sai a fost Alfred Wallace, unul dintre savantii care au sustinut cel mai tare "teoria evolutiei". Desi acest lucru spune totul, mai putem adauga ca Wallace a afirmat cu tarie ca temperatura de pe Marte este mult prea scazuta pentru a permite existenta apei.

Mai mult, el a sustinut cu convingere ca "Marte este absolut NELOCUIBIL!".Arthur C. Clarke a afirmat despre Lowell ca a fost unul dintre cei mai fascinanti astronomi din istorie. Desi sustine ca la ora actuala s-a demonstrat ca acele canale de care vorbea Lowell nu exista (exista inca astronomi care nu sunt de acord cu aceasta afirmatie), el spune:

"Acum, cand avem fotografii de buna calitate ale planetei Marte, ar trebui sa comparam desenele lui Lowell cu realitatea pentru a intelege ce s-a intamplat la Flagstaff la inceputul secolului. Cum a fost posibil ca un savant atat de reputat sa sustina cu atata convingere, timp de mai bine de 20 de ani, o iluzie optica (daca despre asa ceva a fost vorba)?

Cum a reusit el sa-i convinga si pe altii de adevarul spuselor sale? A existat vreo corelatie intre capacitatea altor astronomi de a vedea canalele de pe Marte si pozitia lor pe statele de plata ale Observatorului de la Flagstaff? Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care ar trebui sa ni le punem...".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.