O introducere in presa scrisa si audiovizual

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

Limbajul institutionalizat de astazi este de tip encratic (produs si raspandit de o putere). El este prin natura sa repetitiv, caci toate institutiile oficiale de limbaj sunt masini ale reluarii: scoala, sportul, publicitatea, opera de masa, cantecul, informatia respun mereu aceeasi structura. Ori nu fac acest in exces mass-media sau acele institutii profilate pe culegerea, stocarea si distribuire[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O introducere in presa scrisa si audiovizual

Limbajul institutionalizat de astazi este de tip encratic (produs si raspandit de o putere). El este prin natura sa repetitiv, caci toate institutiile oficiale de limbaj sunt masini ale reluarii: scoala, sportul, publicitatea, opera de masa, cantecul, informatia respun mereu aceeasi structura. Ori nu fac acest in exces mass-media sau acele institutii profilate pe culegerea, stocarea si distribuirea informatiei? Internetul a schimbat, la randul, nu numai deprinderile de literatura de lectura ci si pe cele de scris.

Grafia este standardizata, fiecare poate recurge la un font convenabil ambalarii mesajului sau, la o culoare si grosimi adecvate. Caligrafia, punctuatia, ortoepia trec treptat in zona derizoriului. Modelul unei scrisori de dragoste poate fi imprumutat cu usurinta intr-atat cat sa tinteasca maximum de efect in timpul cel mai scurt. Scrisorile de multumire, felicitarile, mesajele de condoleante, cererile si reclamatiile, discursurile de aniversare si comemorare, referate, teze de licenta si chiar doctorate se compun automat, trebuie numai adaptate unui nou context, schimband formal datele de identificare.

Economia de timp si de gandire naste stereotip clone de scriitura. Meseria scriitorului virtual multi-media a devenit foarte la moda.
Exista cineva care deja scrie in locul nostru, un fel de sofist necuvantator dar priceput sa raspunda exigentelor utilizarii publice a formulelor de adresare si de comunicare. Rolul scriiturii este acela de a comunica sau de a exprima ceva. "Exista, crede Barthes, un destin si o istorie a tipurilor de scriitura [2]".

Literatura sta marturie asupra multiplelor disponibilitati stilistice si scriptice, viata formei se impleteste cu destinul textului.
Forma ei poate fi insolita sau banala, sfidatoare sau familiara, dezgustatoare sau obiect de seductie, ea poate captiva, dar si ucide [3]. A invata sa scrii este o munca grea si solitara. Cu totii cunoastem oameni care vor sa scrie. De multe ori, ceea ce doresc ei este doar sa se laude incoace si incolo ca ei sunt scriitori.

Si totusi putem observa cat de important este limbajul folosit, mai ales pentru cei care vor sa ne comunice ceva prin intermediul unui ziar, revista, emisiune TV, etc. Atfel ne vom axa pe scrierea ziarelor de persoane abilitate in acest domeniu. A scrie un ziar este cu totul altceva decat a scrie un roman sau o nuvela. Toate scrierile de calitate au cate ceva in comun si anume: sunt clare, usor de citit, folosesc un limbaj proaspat, stimuleaza si distreaza cititorul. Aceste lucruri sun valabile pentru un articol de ziar bine scris, ca si pentru un roman bun, indiferent in care este scris.

Scriitura este ca un muschi, va fi mult mai puternica daca exersezi zilnic. Este foarte important ca ceea ce scrii intr-un anumit articol sa contina un limbaj proaspat, prin evitarea formularilor abstracte si excesiv de sofisticate ca cititorul sa perceapa ceea ce ai dorit sa-i comunici. Trebuie folosit un stil clar si cat mai simplificat cu putinta, incat lectura sa nu intampine dificultati de intelegere [4].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.