O cercetare asupra evolutiei presei romanesti comuniste si postcomuniste

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Printre caracteristicile regimului comunist asupra presei scrise, aspectul cel mai drastic il reprezinta cenzura, fiind suprimat, chiar inainte de publicare, orice cuvant, expresie a unei pareri, a unei idei in contradictie cu ideologia comunista. Din nefericire, masurile restrictive nu se impuneau doar in presa scrisa, cenzura si cenzorii de diferite specializari subzistau si in cinematografie, t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O cercetare asupra evolutiei presei romanesti comuniste si postcomuniste

Printre caracteristicile regimului comunist asupra presei scrise, aspectul cel mai drastic il reprezinta cenzura, fiind suprimat, chiar inainte de publicare, orice cuvant, expresie a unei pareri, a unei idei in contradictie cu ideologia comunista. Din nefericire, masurile restrictive nu se impuneau doar in presa scrisa, cenzura si cenzorii de diferite specializari subzistau si in cinematografie, teatru, opera sau literatura, unde nici o carte, film sau alta opera artistica nu putea fi exploatata daca nu primea viza de control.

Poate sectorul cel mai afectat de cenzura il reprezinta televiziunea si radioul, unde cenzorii erau cei mai numerosi. Faptul ca, Televiziunea Romana transmitea din anul 1959 un program de 81 de ore pe saptamana, iar dupa anii '80 a ajuns sa transmita in jur de 14 - 30 saptamanal, iar in grila de programe majoritatea emisiunilor erau politice si patriotice, demonstreaza ca mesajul transmis nu era altceva decat propaganda comunista.

Totusi, trebuie sa mentionam ca emisiunile de divertisment erau produse de jurnalisti cu talent, iar, in limita timpului disponibil, se transmiteau spectacole de teatru, emisiuni culturale si filme artistice care erau vizionate cu multa placere de catre telespectatori.
Acest control al Partidului Comunist Roman si mai cu seama controlul exercitat de catre Ceausescu si Elena, devine evident pe la mijlocul anilor '70, atingand proportii patologice in urmatoarea decada. Era aproape imposibila aparitia unor mass-media alternative sau de opozitie, cele cateva tentative de a publica materiale critice la adresa autoritatii comuniste erau repede inabusite, insa, cu timpul, oamenii au invatat sa citeasca printre rinduri.

Totusi, teama sanctiunilor sau a represaliilor de orice natura, ii conducea pe jurnalisti sa isi fixeze interdictii dincolo de cele impuse de autoritati, ii conducea la autocenzura, iar o astfel de autolimitare reprezenta o amenintare mai mare pentru libertatea de exprimare si de informare. In concluzie, posibilitatile cetatenilor de a se informa corect, dintr-o sursa sau alta, erau infime, iar interdictiile impuse, fie pentru impiedicarea aparitiei publicatiilor ilegale sau clandestine, erau exagerate.

S-a ajuns pana la neputinta de a-ti procura o masina de scris proprie doar cu aprobarea scrisa a autoritatilor. Este evident ca, pentru introducerea doctrinei comunis 535b19f te si a cultului personalitatii, Ceausescu s-a folosit de toate mijloacele si tehnicile manipularii in masa si a reusit, ce-i drept si prin forta, sa-si duca la bun sfarsit strategia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.