O cautare inalta

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

Rafinamentul lexical poate ca m-a tentat mai mult atunci cand inca am cultivat conceptia sacerdotiului liric. Acest fapt purcede dintr-o zona a mitologiei poetice moderniste, trenand ecouri din eminescianul Memento Mori, rondelurile lui Macedonski, Ritmurile pentru nuntile necesare ale lui Ion Barbu, poemele lui Philippide si ale lui Mircea Ciobanu, Cezar Baltag, dar nu exclude reversul: contraste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O cautare inalta

Rafinamentul lexical poate ca m-a tentat mai mult atunci cand inca am cultivat conceptia sacerdotiului liric. Acest fapt purcede dintr-o zona a mitologiei poetice moderniste, trenand ecouri din eminescianul Memento Mori, rondelurile lui Macedonski, Ritmurile pentru nuntile necesare ale lui Ion Barbu, poemele lui Philippide si ale lui Mircea Ciobanu, Cezar Baltag, dar nu exclude reversul: contrastele violente, dure, expresiile cinice.

Dar, dincolo de lacrimi, serafimi, flori, arcusuri, viole, corole, balsamuri, azur - este loc si pentru o figuratie a torturii, a flagelarii. Caci Dupa amiaza unui faun se intregeste complementar cu pasiunea sanguinara a Herodiadei. Iata de ce, atunci cand citeam si adnotam Patimile si Noptile lui Mircea Ciobanu - prieten literar si mentor - violenta, taisul, ghilotina, sangerarea au reprezentat termeni obsesivi ce au trecut si in poeziile mele din volumul Oaspetele de piatra.

In textura unei rostiri psaltice si cu aparenta ceremonioasa, tainica. Prin aceasta mentiune, afirm ca mi l-am apropiat pe Mallarme din perspectiva poetului roman contemporan care a avut o mare afinitate cu scriitorul francez. Cel putin, asa l-a prezentat Laurentiu Ulici intr-un studiu. Paiata si bonzul. Doi poli. Umbra grotesca si impura, paiata caricaturizeaza gravitatea sacerdotala a bonzului. Doua simboluri: funia si turnul de fildes.

Dualitatea angelic-demonic se vadeste in cazul lui Mallarme a fi nuantata prin termenii expusi in randurile precedente. Ea asigura pendularea macrotextului, fapt responsabil de o devenire discreta in insasi personalitatea cititoruluiMallarme - ca experienta de lectura, dar si in plan poietic consuna cu pudoarea, valul, mistificarea dorita, incifrarea, poate din dorinta de a inmormanta fastuos sub metafore si structuri simbolice un daimon. Este si acesta un sacerdotiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.