O calatorie imaginara in Roma Antica - compunere

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.51

nivel: Gimnaziu

- Iata ce fata frumoasa, exclama Robert.Este Rhea!

- Da, chiar ea, confirma Andi.De fapt degeaba a complotat Amulius sa o faca preoteasa, astfel incat sa nu se poata casatori si sa nu aiba copii niciodata.Frumusetea ei il va atrage pe Marte, zeul razboiului.Rhea ii va naste zeului doi fii gemeni, pe Remus si Romulus.

- Prin urmare Amulius nu a putut schimba cursul ist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O calatorie imaginara in Roma Antica - compunere

- Iata ce fata frumoasa, exclama Robert.Este Rhea!

- Da, chiar ea, confirma Andi.De fapt degeaba a complotat Amulius sa o faca preoteasa, astfel incat sa nu se poata casatori si sa nu aiba copii niciodata.Frumusetea ei il va atrage pe Marte, zeul razboiului.Rhea ii va naste zeului doi fii gemeni, pe Remus si Romulus.

- Prin urmare Amulius nu a putut schimba cursul istoriei.Mi-aduc aminte de la clasa ca Remus si Romulus vor fi fondatorii Romei.

- Da, dar multe s-au intamplat pana acolo ; cand a aflat de copiii Rheei, Amulius a dat ordin sa fie omorati.Doar ca servitorul insarcinat cu aceasta misiune ingrata nu a putut sa-i ucida, ci i-a pus intr-un leagan caruia i-a dat drumul pe raul Tibru, isi aminti Gabi.Tiberinus, zeul raurilor, i-a salvat si i-a dus pe Dealul Palatinilor, viitorul loc unde se va construi Cetatea Eterna, Roma.

- Si cum au supravietuit copiii? Sa nu-mi spui ca tot zeii si-au adus aportul, zise Andi.

- Pai cum, nu te-ai obisnuit deja ca in antichitate zeii se amestecau frecvent in vietile si destinele oamenilor si istoriei? zise Gabi.Hai si noi sa mergem pe urmele copiilor.

Cei patru colegi s-au urcat in masina timpului si au mers spre Dealul Palatinilor.
Acolo, nu mare le fu mirarea cand vazura ca doi nou-nascuti erau alaptati de o leoaica.

- Se pare ca legenda e respectata, iata-i pe gemenii Remus si Romulus!

- Sa nu ne vada leoaica, zise Robert.Nu de alta, dar noi nu suntem copii de zei sa ne respecte si mi-e teama de ce ne-ar putea face...

- Nici o problema, e prea ocupata sa-i hraneasca pe cei mici, zise Andi.

- Si cat au stat aici, pe aceste dealuri? Doar nu au crescut in salbaticie? Sau da? Nu-mi mai amintesc asta, completa Dani.

- I-a gasit un pastor, Faustulus, care i-a crescut ca pe copiii lui, isi aminti Gabi.Cei doi aveau frumusete, istetime, curaj, intrecand cu mult muritorii de rand.Dar intre ei doi, Romulus era primul.

- Si cum se intampla de obicei, cei doi vor fi recunoscuti peste ani ca fii de regi, nu-i asa? Intreba robert.

- Ba da, zise Dani.Remus va fi luat prizonier intr-o lupta de catre Amulius.Din discutii, Numitor deduce ca Remus este nepotul sau.Intre timp Romulus vine cu armata sa-si salveze fratele.Cei doi printi isi recunosc bunicul si mama.Amulius moare, iar gemenilor le este oferit tronul orasului Alba Longa.Ei il refuza, lasandu-l pe bunicul lor la conducerea cetatii, in timp ce ei pleaca, insotiti de un mare numar de barbati ai orasului, sa intemeieze o noua cetate pe locul unde au fost alaptati de lupoaica.

- Aici insa au avut pareri diferite asupra locului exact de constructie al noii cetati ; Remus dorea s-o faca intr-un loc mai accesibil, iar Romulus dorea s-o construiasca pe coline, unde ar fi fost mai bine aparata.Pentru a cadea de acord, au apelat la voia zeilor.S-au asezat la distanta unul de celalalt si au privit spre cer ; Remus a vazut sase vulturi, iar Romulus doisprezece.Credinta romanilor spune ca vulturul este pasarea care simbolizeaza puterea si reusita, deci Romulus a fost cel care a hotarat locul amplasarii cetatii.Remus se infurie, saboteaza constructia orasului si este ucis intr-un final de Romulus, zise Andi.

- Halal frati! Vorba proverbului romanesc : ,,Frate, frate, dar branza-i pe bani!", completa mucalit Robert.

- Asta cam asa e, zise Gabi.Deci Roma a fost construita, doar ca locuitorii erau predominant barbati.Romulus s-a gandit ca trebuie ca Roma sa aiba copii care sa-i duca gloria mai departe.Deci aveau nevoie de sotii pentru locuitorii Cetatii Eterne.Stiti cum a facut rost?

- Cum?

- Haideti sa dam o fuga pana acolo, sa vedeti!

Copiii se urcara in masina timpului si au pornit-o spre Roma inceputurilor.Au nimerit intr-o arena unde se desfasurau intreceri sportive.In loja principala era Romulus, plin de maretie, imbracat intr-o roba rosie. Dintr-o data isi ridica mantia si o arunca apoi imprejurul sau.

- A, da! Este un semnal! Cred ca am nimerit in timpul rapirii sabinelor! exclama Gabi.

- Da, imi amintesc, spune Andi.Au invitat la intrecerile sportive pe sabini, vecinii lor, mentionand sa-si aduca si fiicele si sotiile.La semnalul lui Romulus, ostile Romei au rapit femeile, iar barbatilor le-au dat drumul.Doar ca fiicele sabinilor au ramas pentru totodeauna in Roma, devenind sotiile romanilor.Se pare ca peste 700 de femei au fost rapite atunci.Asa a rezolvat Romulus problema demografica din Roma.

- Frumoasa legenda despre infiintarea orasului, adauga Gabi.Acum, hai sa mergem mai departe in timp.

Masina timpului s-a oprit in Roma, marea capitala a civilizatiei, in anii 60 d.H.

Copiii s-au dat jos din masina si s-au trezit in curtea interioara a unui mare palat.De langa o fantana arteziana, se auzeau acordurile unei harpe.Un barbat tanar, blond, cam diform la trup, cu lauri in jurul fruntii, canta transpus de arta sa.Din cartile de istorie, unde figura sa era reprodusa, copiii si-au dat seama ca-l au in fata pe neinduplecatul Nero.

-Vai de mine! Nero! rosti inspaimantat, in soapta, Dani.Acest dictator a dat ordin s-o omoare chiar si pe mama lui.Crezi ca noi vom scapa?

- Ca bine zici, zise Andy, trebuie sa fim atenti.Se pare ca e foarte sensibil la linguseli.Daca-l vom lauda suficient, s-ar putea sa scapam.

- Cine sunteti voi? De ce aratati asa de straniu?Nu am mai vazut haine ca ale voastre si nici o trasura cum aveti voi, spuse dictatorul.

- O, marite imparate, am venit tocmai din secolul XXI sa-ti ascultam vestitele cantece si poeme.Faima ta a ajuns pana la noi, spuse Robert.

- Vezi, nu exagera si tu, ii sopti Gabi.Sa nu-si dea seama ca amplificam realitatea, ca s-ar putea sa fim maine hrana leilor de la circ.

- Asa deci, spuse Nero, faima mea e nepieritoare! Voi face negresit un nou poem prin care sa-mi preamaresc talentul.Ma bucur ca ati venit, voi ma apreciati, sunt un geniu, un zeu!

- Da, da, intocmai!

- Supusii mei nu ma apreciaza suficient ; de aceea, pe cei care nu stiu ca eu sunt un artist desavarsit, ii ucid.Vreti sa ascultati ultima mea creatie?

- Da, sigur, abia asteptam! zise Dani.

Iar Nero incepu sa declame un poem extrem de lung, acompaniindu-se din cand in cand si la harpa.

- Ne-am gasit beleaua, baieti! zise Andi.Mama a citit de curand o carte, ,,Qvo vadis", in care e descrisa exact domnia lui Nero.El a dat foc Romei pentru a avea sursa de inspiratie pentru poemele si cantecele sale, apoi a dat vina pe crestini, care au fost sacrificati in arenele circului roman.

- Da, am auzit si eu asta.Dar daca suntem intelepti, vom scapa cu fata curata, spuse optimist Gabi.

Intre timp, Nero si-a terminat de declamat creatia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.