O abordare moderna a psihologiei medicale

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acest demers are si rolul de a descoperi posibilele valente functionale ale acesteia. Concepte precum normalitatea, vulnerabilitatea, mecanismele de aparare si raportul lor cu stresul sunt tratate ca un continuum descifrat pertinent. De remarcat ca problema apararilor si a stresului, a evenimentelor de viata, nu este studiata distinct in facultatile de medicina sau psihologie desi este una central[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O abordare moderna a psihologiei medicale

Acest demers are si rolul de a descoperi posibilele valente functionale ale acesteia. Concepte precum normalitatea, vulnerabilitatea, mecanismele de aparare si raportul lor cu stresul sunt tratate ca un continuum descifrat pertinent. De remarcat ca problema apararilor si a stresului, a evenimentelor de viata, nu este studiata distinct in facultatile de medicina sau psihologie desi este una centrala in explicarea unor comportamente normale si patologice.

Comunicarea medic-pacient, privita din unghiuri si ipostaze diverse printre care deosebit de interesanta ni s-a parut cea a medicului ca pacient si a patologiei profesionale de relatie, vine sa aduca noi perspective dar si utile date practice pentru depasirea unor dificultati inerente. Intr-o maniera asemanatoare este tratata si problema personalitatii si aici trebuie subliniat un mare merit al cartii, acela de a familiariza medicul nepsihiatru cu vastul capitol al tulburarilor de personalitate. si aici sunt propuse solutii directe pentru situatiile particulare pe care acest tip de bolnavi le creaza.

Ca un memento pentru medic dar si ca un ghid pentru studentul medicinist sau pentru cel de la psihologie, prezentarea sintetica a tulburarilor psihopatologice dezvaluie in autor profesionistul matur care filtreaza corect informatia operationala. Acelasi lucru este relevat si de ultimele doua capitole care dezvolta corelatia stransa si practica ce exista intre perspectiva psihologica antropologica si cea medicala. Psihosomatica si domeniul tulburarilor somatoforme nu sunt tratate sistematic in nici una din universitatile de medicina din tara si lucrarea de fata gaseste calea pentru o buna dezvoltare a acestui capitol important de patologie.

In sfarsit, psihiatria de legatura este pentru prima data reprezentata in Romania si inca cu deosebita competenta ca un model pentru dezvoltarea unui domeniu de maxima actualitate si in Romania. Din pacate doctorul Florin Tudose ramane pana in prezent singurul specialist al acestui domeniu din tara noastra, iar serviciul dezvoltat la Spitalul Universitar este inca unul singular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.