O Scrisoare Pierduta - demonstratie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.13

nivel: Gimnaziu

Subiectul comediei este simplu, se desfasora ascendant, atingand punctual culminant in care cititorul sau spectatorul traieste o tensiune maxima si incheindu-se cu un deznodamant comic. Opera se deschide cu expozitiunea. Tipatescu are o discutie cu Pristanda prin care ii aduce la cunostinta ca Nae Catavencu se afla in posesia unei scrisori ce ii poate aduce reusita in afaceri.
<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O Scrisoare Pierduta - demonstratie

Subiectul comediei este simplu, se desfasora ascendant, atingand punctual culminant in care cititorul sau spectatorul traieste o tensiune maxima si incheindu-se cu un deznodamant comic. Opera se deschide cu expozitiunea. Tipatescu are o discutie cu Pristanda prin care ii aduce la cunostinta ca Nae Catavencu se afla in posesia unei scrisori ce ii poate aduce reusita in afaceri.

Intriga reprezinta pierderea scrisorii de catre Zoe Trahanache. Aflandu-se in posesia scrisorii, Catavencu ii santajeaza pe Zoe si Trahanache cerandu-le in schimbul scrisorii sustinerea la alegeri. Piesa atinge punctual culminant cand Farfuridi si Catavencu isi rostesc discursurile urmand sa afle de candidatura lui Agamemnon Dandanache. Deznodamantul este unul fericit, cele doua tabere se impaca aratandu-l pe Catavencu doar in postura de organizator al festivitatilor si Agamemnon fericitul ales.

Conflictul dramatic reprezinta axa in jurul careia se dezvolta actiunea.Exista un conflict de baza,publicarea scrisorii de catre Catavencu in ziarul “Racnetul Carpatiilor”.Conflictului principal I se subordoneaza o serie de conflicte secundare, Farfuridi si Branzovenescu se tem de tradare si apare conflictul in interiorul partidului, intre Zoe si Tipatescu cu privire la sustinerea candidaturii lui Catavencu. In comedie apare un numar mare de personaje care au o trasatura dominanta si sunt privite in complexitatea lor.

Tipatescu reprezinta modelul junelui prim, al primului amorez, amant al sotiei lui Trahanache, Zoe ce reflecta tipul adulterinei voluntare si autoritare. Trahanache reprezinta modelul omului lent, ticaitului.Pristanda reflecta tipul servitorului umil, al omului slugarnic, iar Catavencu omul ambitios si ingamfat urmat de Farfuridi si Branzovenescu ce formeaza un cuplu comic si modelele oamenilor prosti si fuduli.

Cercul personajelor este inchis de catre Cetateanul Turmentat, omul simplu si intotdeauna sincer.Varietatea si complexitatea personajelor lui Caragiale creeaza inca o sursa a comicului si aduc in sufletul cititorului sentimente comice. Exista o oarecare limitare in timp si spatiu.Actiunea se petrece pe la sfarsitul secolului XIX intr-un judet de munte in apropierea alegerilor pentru Camera Deputatilor. Fiind o comedie provoaca rasul prin diferite tipuri de comic.

Comicul de moravuri dezvolta relatia dintreTipatescu si Zoe si evidentiaza imoralitatea din familiile ce conduc destinele tarii.Comicul de caracter evidentiaza falsa personalitate a unor personaje a caror singur interes este avansarea pe scara sociala, spre varful societatii.Comicul de situatie rezulta din diverse intamplari pe cat de neasteptate, pe atat de hazli: pierderea si gasirea succesiva a scrisorii,numaratoarea gresita a steagurilor de catre Pristanda,ipostaza ridicola in care Catavencu se afla la final.

Comicul de limbaj este evidentiat prin ticurile verbale “curat murdar”, “curat misel”, prin pronuntarea gresita a unor neologisme “bampir”, “famelie”, “renumeratie”, “printipuri”, “sotietate”, “enteresul”.Unele cuvinte sunt folosite cu alt sens decat cel normal, dovedind lipsa de informatie “anonima, semnata coana Joitica”, “sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic” .Apar constructiile pleonastice ”Un popor care nu merge inainte va sa zica sta pe loc”. Modul dominant de expunere este dialogul ce se impleteste cu naratiunea si descrierea doar in replici si indicatii scenice Intrucat respecta toate trasaturile acestei specii literare, opera “O scrisoare pierduta” este o comedie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.