Nuvelele lui Liviu Rebreanu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

Participand la serbarile "Astrei" , cunoaste scriitori din tara si e decis sa treaca muntii , episod care se va petrece in 1909 . La scurt timp , in 1910 , e arestat la cerera guvernului austro-ungar si dupa o perioada dedetentie la Vavaresti , e extradat si intemnitat la Gyula . In inchisoare , traduce din M Gorlei . Prima parte a activitatii lui ca scriitor se desfasoara in spatiul jurnalisticii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nuvelele lui Liviu Rebreanu

Participand la serbarile "Astrei" , cunoaste scriitori din tara si e decis sa treaca muntii , episod care se va petrece in 1909 . La scurt timp , in 1910 , e arestat la cerera guvernului austro-ungar si dupa o perioada dedetentie la Vavaresti , e extradat si intemnitat la Gyula . In inchisoare , traduce din M Gorlei . Prima parte a activitatii lui ca scriitor se desfasoara in spatiul jurnalisticii , apoi va colabora la "Lumina" , "Flacara" , "Revista idealista" , "Viata romaneasca" .

Impreuna cu M. Sorbul scoate intre anii 1910-1911 revista "Scena" , iar in 1911 este numit de catre Emil Garleanu secretar literar al Teatrului din Craiova . In 1912 se casatoreste cu Fanny I. Radulescu si in acelasi an ii apare la Orastie cel dintai volum "Framantari" , care va fi urmat in 1919 de "Golanii" si "Marturisire" .
In timpul razboiului termina prima versiune a romanului "Ion" , iar dupa incheierea conflagratiei primeste directia colectiei "Scriitori celebri" , traducand numeroase lucrari .

In 1919 va incepe colaborarea cu "Sburatorul" , cu cronici teatrale si nuvele si-n acelasi an are loc premierea piesei "Cadrilul" . In 1920 apare romanul care il va impune ca cel mai mare prozator de pana atunci , "Ion" .Rebreanu face parte dintre membrii statornici ai cenaclului "Sburatorul" , colaborand la periodicele inspirate din acest cenaclu si fiind chiar director al unor publicatii ce ilustreaza ideologia lovinesciana : "Romania Literara" ( 1932 - 1934 ) , "Viata" ( 1940 - 1944 ) .

Romanul aparut in 1920 este considerat de Lovinescu "cea mai mare creatie romaneasca" si el ii va aduce scriitorului consacrarea academica . Academia ii acorda premiul Nasturel , iar , 2 ani mai tarziu , dupa aparitia romanului "Padurea Spanzuratilor" primeste marele premiu al romanului . Ultimele 2 decenii ale existenti sale marcheaza recunoasterea ca personalitate de prima marime , e ales presedinte al Societatii Sciitorilor Romani si delegat la Congresul International al sciitorilor de la Berlin .Va participa si la congresul autorilor dramatici ( Madrid ) si la centenarul Ibsen ( Oslo ) . Este director al teatrului national de la Bucuresti .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.