Nuvela fantastica La hanul lui Manjoala de I.L.Caragiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.72

nivel: Facultate

Calatorul zareste "ca la o bataie de pusca" luminile hanului lui Manjoala si, prin tehnica retrospectiei, isi aminteste ca omul murise de vreo cinci ani lasand afacerile nevestei sale, Manjoloaia, o "femeie zdravana", pe care lumea o banuia de farmece. Se manifesta aici ipostaza naratorului-mesager sau colportor, deoarece transmite cititorului fictiv informatii aflate de el de la altii.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nuvela fantastica La hanul lui Manjoala de I.L.Caragiale

Calatorul zareste "ca la o bataie de pusca" luminile hanului lui Manjoala si, prin tehnica retrospectiei, isi aminteste ca omul murise de vreo cinci ani lasand afacerile nevestei sale, Manjoloaia, o "femeie zdravana", pe care lumea o banuia de farmece. Se manifesta aici ipostaza naratorului-mesager sau colportor, deoarece transmite cititorului fictiv informatii aflate de el de la altii.

Personajul-narator devine actor al actiunii, descriind cu detalii aglomeratia de la han, in curtea caruia poposeau sa se odihneasca chirigiii, avand carutele incarcate cu cherestea ori cu porumb.
Subiectul nuvelei. Dand calul unui argat, calatorul este intampinat cu bucurie de cucoana Marghioala: "-Bine-ati venit, coane Fanica", fiind si singura data cand se specifica numele personajului. Apoi ea da porunca sa-i aseze masa in odaie si calatorului i se pare mai frumoasa ca niciodata.

O stia de cand era copil, dar intre timp crescuse, se facuse un "tanar curatel si obraznic, mai mult obraznic decat curatel" si indrazneste sa o ciupeasca si sa-i spuna ce ochi frumosi are. Este si prima sugerare a tentatiei la care este supus omul de catre fortele malefice. Spre surprinderea acestuia, cocoana Marghioala stia ca el trebuia sa se logodeasca si-l mustra pentru obraznicie. Odaia in care il duce hangita este curata si cocheta, totul este "alb ca laptele", miroase a mere si a gutui.

Asezandu-se la masa tanarul vrea sa se inchine, dar observa ca nu exista nici o icoana in incapere, despre care hangita ii spune ca nu ar folosi la nimic, dimpotriva, ar tine carii si paduchi de lemn. Cand acesta isi face cruce izbucneste un racnet de sub masa si el crede ca a calcat pe un cotoi batran care se afla sub masa, iar cocoana se repede si deschide usa ca sa iasa afara "cotoiul suparat", dar aerul rece stinge lampa. Credintele populare spun ca pisica neagra este una din infatisarile pe care le ia diavolul, iar graba cu care femeia ii deschide usa insinueaza un prim element al vrajitoriei.

In intuneric, tanarul incepe s-o mangaie si sa o sarute pe hangita, dar ii intrerupe jupaneasa (denumita "cotoroanta"), care aduce tava cu mancare si o lumanare. Mancarea gustoasa si vinul ii dau barbatului "un fel de amorteala pe la incheieturi", insa cand afla ca afara a inceput viscolul el se dezmeticeste brusc si isi aminteste de indatoriri. Argatii se culcasera si iesind pe prispa hanului, vede cu ingrijorarea ca este "o vreme vajnica", iar in vazduh "urla vantul nebun".

Desi cocoana Marghioala incearca sa-l convinga sa nu plece, acesta isi ia ramas-bun, o intreaba pe hangita cat are sa-i achite, iar aceasta ii zice ca va achita cand se va intoarce, sugerand noi elemente ale colaborarii femeii cu fortele malefice.Tanarul incaleca si pleaca de la han, iar afara viscolul izbucnise cu putere, "nori dupa nori zburau opaciti ca de spaima unei pedepse de mai sus, unii la vale pe dedesubt, altii pe deasupra la deal", iar frigul il patrundea nemilos, inghetandu-i mainile si picioarele.

Intamplarile care urmeaza intra intr-un cadru fabulos, tanarul incepe sa simta "durere la cerbice, la frunte si la tample fierbinteala si bubuituri in urechi", gandindu-se ca bause prea mult si regretand ca parasise hanul in aceea seara
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.