Nuvela

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.63

nivel: Gimnaziu

Nuvela este o opera epica culta in proza, cu o actiune mai complicata decat a schitei, la care participa mai multe personaje, prezentate in mediul lor de viata.
Naratiunea ,,Popa Tanda" de I. Slavici are toate trasaturile unei nuvele. In primul rand, ca orice nuvela , este o opera epica, deoarece gandurile si sentimentele de admiratie fata de parintele Trandafir sunt expr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nuvela

Nuvela este o opera epica culta in proza, cu o actiune mai complicata decat a schitei, la care participa mai multe personaje, prezentate in mediul lor de viata.
Naratiunea ,,Popa Tanda" de I. Slavici are toate trasaturile unei nuvele. In primul rand, ca orice nuvela , este o opera epica, deoarece gandurile si sentimentele de admiratie fata de parintele Trandafir sunt exprimate in mod indirect prin intermediul personajelor si al actiunii. Modul de expunere dominant este naratiunea, dar intalnim si descrierea, dialogul si monologul interior.
Actiunea este complicata, mult mai ampla decat a schitei si cuprinde mai multe momente din viata personajului principal. Actiunea se desfasoara in mai multe locuri si pe o perioada indelungata.
In expozitiune este prezentat personajul principal, dar si spatiul actiunii printr-o ampla descrierea. Aflam date despre personajul principal, parintele Trandafir, unul din cei doi copii ai dascalului Pintilie din satul Butucani. El ajunge preot in satul natal, dar este mutat in satul Saraceni. Descrierea ocupa un loc important in prezentarea satului din Valea Seaca, un sat cu case care aratau jalnic, curtile nu aveau garduri , iar biserica sta sa cada. Preotul constata saracia satenilor din cauza lenii acestora si isi propune sa ramana si sa-i schimbe pe sateni.
Hotararea preotului de a-i face pe ,,poporenii" sai harnici , constituie intriga acestei nuvele.
Desfasurarea actiunii prezinta evenimentele care au loc intr-un timp indelungat(ani de zile) pt. ca sunt prezentate amanuntit faptele preotului.
In primul rand, parintele incepe cu predici si reuseste sa-i impresioneze pe loc. Predica insa nu are efect , oamenii nu se schimba, ba chiar nu mai vin la biserica. Preotul continua cu sfaturi si ,,pierde vremea umbland fara rost". Satenii numesc acest lucru ,,tandalitura" si il poreclesc ,,Popa Tanda". Porecla pe care i-o dau devine titlul nuvelei.
Pt. ca nu reuseste sa-i indrepte prin sfaturi, preotul trece la insulte si la ocara. Nici aceste masuri nu dau rezultate, ba chiar reuseste a-i supara pe sateni, care cer schimbarea preotului . Episcopul ii da dreptate insa preotului si el ramase in satul Saraceni.
Conflictul exterior dintre preot si sateni, devine un conflict interior: preotul mediteaza asupra situatiei asupra situatiei din care nu gaseste iesire, plange, se roaga in biserica, deoarece greutatile familiale devin tot mai mari. Acum preotul trece la o alta metoda: exemplul personal. La inceput isi repara casa , apoi isi face gard, face straturi impreuna cu preoteasa , cultiva pamantul cu zarzavaturi si porumb , isi ia caruta cu cai. La toate acestea ii atenueaza si pe unii sateni: Clopotarul Cazanaz, Marcu. Ceielalti sateni observa si cateodata spun ,, e omul dracului". Una din indeletnicirile care ii aduc venituri mari si care ii atenueaza pe sateni este facutul de lese. Toate acestea se petrec pe durata mai multor ani.
Punctul culminant al naratiunii il constituie reusita actiune de a-i schimba pe sateni. Situatia dificila in care a fost parintele Trandafir s-a rezolvat: urmand exemplul preotului, satenii devin gospodari.
Partea a treia a nuvelei infatiseaza o alta imagine a satului Saraceni. Satul este de nerecunoscut: case instarite si curate, primaria, biserica frumoasa, casa preotului si gradinile cu pomi se zaresc de departe.
Deznodamantul il aduce pe parintele Trandafir, infatisat si la inceputul nuvelei. Desi lucrurile s-au schimbat el a ramas acelasi om : ,,verde, vesel si harnic". Trecerea anilor este marcata insa de parul si de barba incaruntite ale preotului, dar care acum a devenit bunic si isi rasfata nepotii. Satenii il admira ,,ca e omul lui Dumnezeu" si ii ureaza sanatate si viata lunga.
O alta trasatura care deosebeste nuvela de schita se refera la personaje. Nuvela ,,Popa Tanda" are un numar mai mare de personaje decat schita si mai mic decat romanul. Personajul principal este parintele Trandafir, satenii formand un personaj colectiv. Exista personaje secundare si personaje episodice.
Accentul cade asupra personajului principal, personaj complex cu insusiri evidentiate direct, dar si indirect cu trairi iubitoare puternice, caracterul epic, actiunea complexa complicata, nr. si complexitatea personajelor, modurile de expunere. Putem afirma ca
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.