Nutritia minerala a plantelor

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Prima cale este pur fizica, fiind conditionata de permeabilitatea plasmei celulare, mai precis de a membranelor plasmatice si este determinata de legile fizice ale osmozei. Patrunderea sau iesirea substantelor este decisa de gradientii de concentratie, in echilibrarea carora protoplastul se comporta pasiv.A doua cale este fiziologica, numita inca si activa, neosmotica sau adenoida. In aceste proce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nutritia minerala a plantelor

Prima cale este pur fizica, fiind conditionata de permeabilitatea plasmei celulare, mai precis de a membranelor plasmatice si este determinata de legile fizice ale osmozei. Patrunderea sau iesirea substantelor este decisa de gradientii de concentratie, in echilibrarea carora protoplastul se comporta pasiv.A doua cale este fiziologica, numita inca si activa, neosmotica sau adenoida. In aceste procese materia vie cheltuieste energia rezultata in respiratie si participa deci, in mod activ, prin metabolismul sau, la aprovizionarea cu substante nutritive, provenite din mediul extern.

In aceste procese intervin, probabil, o serie de transportori ai substratului, care sunt componenti specifici ai membranei de natura proteica sau lipoproteica.Cele doua modalitati de absorbtie a ionilor se intrepatrund in natura si decurg simultan.Conducerea substantelor minerale in plante Dupa patrunderea lor in radacina, ionii se deplaseaza radiar, de la o celula la alta, pe calea: par absorbant sau rizoderma, scoarta, endoderma, periciclu si trec apoi in xilem, prin care sunt transportati in orgenele supraterane ale plantelor. O parte din ionii absorbiti ramane in celulele pe care le stabat, pe drumul parcurs spre xilem.

O parte infima ajunge in floem si poate fi condusa in sens descendent, catr varful radacinii, pana la limita prezentei acestui tesut conducator.In transportul descendent al elementelor minerale mobile prin vase conducatoare liberiene si a celor neutralizate in biosinteza substantelor organice are loc si o difuziune laterala, din vasele de liber in cele de xilem; astfel, ele intra, din nou, in curentul ascendent al sevei brute, alaturi de elementele absorbite din sol.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.