Nutritia

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

In perioada postprandiala , predomina procesele anabolice, cu stocarea substratului energetic : glicogen in ficat si muschi (excesul de glucoza) trigliceride in tesutul adipos ( din acizi grasi ingerati si din sinteza de nuovo din glucoza ) , proteine ( nece-sare functionarii normale a tuturor tesuturilor ) .Intre pranzuri si in conditii patologice ( inanitie , sepsis , traumatism ) organismul con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nutritia

In perioada postprandiala , predomina procesele anabolice, cu stocarea substratului energetic : glicogen in ficat si muschi (excesul de glucoza) trigliceride in tesutul adipos ( din acizi grasi ingerati si din sinteza de nuovo din glucoza ) , proteine ( nece-sare functionarii normale a tuturor tesuturilor ) .Intre pranzuri si in conditii patologice ( inanitie , sepsis , traumatism ) organismul consuma aceste stocuri de energie . Catabolismul rezultat este un raspuns normal in perioada in care aportul alimentar este absent/compromis , dar daca nu se intervine corect , apar complicatii grave .

Principalii constituienti ai dietei sunt : glucide , lipide , proteine, vitamine, minerale, oligoelemente. Compozitia dietei variaza in functie de obiceiurile culturale , regionale si individuale .
Ar reprezenta o sursa importanta de energie , dar fiecare molecula de proteina are un rol specific in organism - enzimatic , structural , contractil . Astfel , orice pierdere de proteine determina pierderea unei functii esentiale pentru organism . De aceea , ele nu sunt accesibile ca sursa de energie , cu exceptia perioadelor de inanitie si catabolism prelungit .

Un individ normal se alimenteaza pentru a-si reface rezervele energetice si pentru a-si mentine starea de bine si de sanatate . In conditii fiziologice , raspunsul endocrin ce apare dupa ingestia alimentelor , mentine un echilibru intre anabolism si catabolism . In conditii de stress ( inanitie , interventii chirurgicale , traumatism , sepsis ) se produc o serie de modificari la nivelul relatiei principii nutritive de baza-raspuns endocrin . Numai cunoasterea acestor modificari ne permite realizarea unui suport nutritional adecvat .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.