Nursing - rolul asistentei medicale in ingrijirea gravidei cu sarcina fiziologica

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

Alimentatia gravidei trebuie sa tina cont de varsta gravidei, varsta sarcinii, climat, particularitati somatometabolice. Necesarul in alimente este mai crescut in trimestrele II si III desarcina: 2000-4000 calorii/zi. Hipolipidic, hipoproteic, bogat in vitamine si saruri minerale. Se recomanda gravidei sa consume alimente proaspete si preparate cat mai simplu, sa evite conservele de carne, pateuri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nursing - rolul asistentei medicale in ingrijirea gravidei cu sarcina fiziologica

Alimentatia gravidei trebuie sa tina cont de varsta gravidei, varsta sarcinii, climat, particularitati somatometabolice. Necesarul in alimente este mai crescut in trimestrele II si III desarcina: 2000-4000 calorii/zi. Hipolipidic, hipoproteic, bogat in vitamine si saruri minerale. Se recomanda gravidei sa consume alimente proaspete si preparate cat mai simplu, sa evite conservele de carne, pateurile, vanatul, condimentele si muraturile, bauturile alcoolice, cafeaua si tutunul.

Sarea exista in cantitati suficiente in alimente, orice exces de sare fiind daunator, gravida avand tendinta de a retine apa in tesuturi. Se va acorda atentie profilaxiei si tratmentului cariilor dentare, dintii se vor spala de trei ori pe zi, iar la fiecare gingie se va frictiona 2-3 minute. Se va evita constipatia prin miscare si alimentatie si la nevoie laxative usoare. Se va acorda atentie crescuta gravidelor care muncesc, carora le trebuie o alimentatie cu putere calorica superioara gravidei casnice. Aportul de lichide nu trebuie sa depaseasca 1500-2000 ml pe zi, evitandu-se bauturile carbogazoase, cele artificiale, se prefera sucuri naturale, preparate in casa si ceaiuri din plante.

Asistenta medicala va informa gravida asupra consecintelor alimentatiei necorespunzatoare: anemii carentiale, avort, prematuritate, malformatii.
2.2 Igiena corporala si vestimentaraImbracamintea gravidei trebuie sa fie lejera, cu cat mai putine fibre sintetice, conform anotimpului, incaltamintea sa fie cat mai comoda si cu tocuri joase. Baia nu este contrindicata ci numai sederea prelungita, preferabil fiind dusul (se foloseste apa calduta si sapun fin).

Asistenta medicaala va instrui gravida ca dupa fiecare baie sa-si unga mameloanele cu lanolina, care in prealabil se freaca cu o panza aspra pentru a intarii epiteliul. Gravidele cu sanii voluminosi vor purta sutiene largi din bumbac. Organele genitale se vor spala zilnic cu apa calduta si cu sapun si se va informa asupra iritatiilor vaginale care nu se fac decat in diferite afectiuni si sub supraveghere medicala. Plimbarea in aer liber si chiar practicarea sporturilor care nu solicita excesiv capacitatea fizica a femeii sunt permise in primele 6 luni de sarcina deca aceasta evolueaza normal. Dupa luna a 6-a activitatea fizica se reduce la plimbari fizice in aer liber.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.