Nunta - Eugen Barbu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

Stere era tanar si ager, cam duhos, nedezlegat la limba, nu-si vindea lesne sufletul. Muncea cat sapte, isi spala singur rufele, manca ce da Dumnezeu, se chinuia sa agoniseasca ceva, sa iasa din saracie. Sanatos, sanatos, aseza totul la spate, nu se incurca. Avea o privire de punea omul jos, handralaii nu ridicau coltul. Ii placuse si lui Grigore. Intr-un an imprejmuise dugheana, mai inmultise cap[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nunta - Eugen Barbu

Stere era tanar si ager, cam duhos, nedezlegat la limba, nu-si vindea lesne sufletul. Muncea cat sapte, isi spala singur rufele, manca ce da Dumnezeu, se chinuia sa agoniseasca ceva, sa iasa din saracie. Sanatos, sanatos, aseza totul la spate, nu se incurca. Avea o privire de punea omul jos, handralaii nu ridicau coltul. Ii placuse si lui Grigore. Intr-un an imprejmuise dugheana, mai inmultise capitalul, se cunostea ca avea scoala de negustor.

Batranul il ispitise, ca se ajuta cu el; aflase ca e baiat de la tara, sarac. Slugarise la un negustor prin Lipscani de la doisprezece ani, invatase meseria. Cand se facuse de armata, jupanul ii spusese:
- Du-te sa te incalte aia, sa te mai deprinzi si cu alte rele, sa vezi si tu ce-i pe lumea asta, si, cand oi veni inapoi, te fac om!
Si asa fusese. Se canonise doi ani si pentru stat, capatase grad de sergent pentru vrednicia lui si se intorsese la stapan.

Cu ce avea strans din slugareala, cu ce mai dosise, putea sa-si cumpere un lot de casa mai spre marginea orasului si sa deschida pravalie.
La plecare, domnul Pandele Vasiliu il chemase la el in odai si-l poftise pe un scaun. Era pentru prima oara cand se intamplase lucrul acesta.

- Stai colea si asculta, ii zisese. Acu, ai terminat cu mine. Na banii tai, numai minte buna sa ai! Eu imi iau mana de pe tine. La mine au slujit multi. Au avut ce invata, cand ma vad isi scot palaria. Unii zic ca sunt zgarcit si-al dracului. Oi fi, ca asa trebuie sa se poarte stapanii. O palma, doua, merge. Unde da jupanul, creste! Ce sa te mai invat? Ia-o incet, de la mic la mare! Fii cu ochii in patru! Se deschid cartiere noi, acolo e castigul.

Daca esti smecher, banul creste, face pui! Lasa-i pe altii sa petreaca, o sa-ti vie si tie randul. Te uiti ca ti-am dat cam putin pentru cat ai muncit? Sa faci la fel. Slugii sa nu-i intinzi mana si sa nu-i lasi decat atat cat sa rasufle, altfel nu te mai respecta. Cumpara un loc si ridica o maghernita, pune o firma, plateste statului ce-i al lui si nu te mai odihni! Prost nu esti, vrednic te stiu, nitel noroc sa ai, si atat! Daca te mai incearca vreo nevoie, ai sa ma gasesti.

I-a pupat mana si-a plecat.
Tot in timpul asta murise si taica-su. A stat vreo doua saptamani intre ai sai, pana l-au inmormantat si au impartit ce saracie le lasase raposatul. A rasuflat usurat la plecare. Lipsise ataia ani, nu-l mai lega nimic de pamantul muncit de surorile lui, niste alea urate, spetite de munca, rele de gura si dusmanoase. Locul sau era in alta parte. La oras, banul se castiga mai lesne si se cheltuia mai repede.

Se spurcase la o viata usoara, nu mai avea ce sa caute la tara.
De la gara, tocmai la primarie se oprise. Cunostea. A urcat scarile, s-a dus la serviciul vanzari-cumparari si functionarii i-au intins pe masa o hartie pe care era desenat orasul. A ales un loc spre Tarapanaua Filantropiei, la groapa lui Ouatu, unde se ridica o mahala noua. A umblat apoi pe la tribunal sa incheie actele, a platit si nu i-a ramas decat sa se duca sa-si vada metrii cumparati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.