Numirile lui Dumnezeu in Vechiul Testament

5x puncte

categorie: Religie

nota: 9.19

nivel: Liceu

Cartea Facerii ne pune la dispozitie primele trei numiri cu care L-au identificat oamenii pe Dumnezeu: Elohim, Iehova si Adonai, date oamenilor intr-o ordine prestabilita si desavirsita care nu poate fi schimbata fara a altera caracterul revelatiei lui Dumnezeu catre oameni ( Ies. 6, 3 ), precum si cele cinci numiri compuse ale numelui lui Dumnezeu: El-Elion: Dumnezeul Cel Prea inalt ( Fac. 14, 18[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Numirile lui Dumnezeu in Vechiul Testament

Cartea Facerii ne pune la dispozitie primele trei numiri cu care L-au identificat oamenii pe Dumnezeu: Elohim, Iehova si Adonai, date oamenilor intr-o ordine prestabilita si desavirsita care nu poate fi schimbata fara a altera caracterul revelatiei lui Dumnezeu catre oameni ( Ies. 6, 3 ), precum si cele cinci numiri compuse ale numelui lui Dumnezeu: El-Elion: Dumnezeul Cel Prea inalt ( Fac. 14, 18 ), Iehova Elohim: Domnul Dumnezeu ( Fac. 15, 2 ), El-Roi: Dumnezeul care ma vede (Fac. 16, 13), Iehova-Iire: Domnul va purta de grija ( Fac. 22, 14 ), El-Elohe-Israel: Domnul este Dumnezeul lui Israel ( Fac. 33, 20 ).

In restul cartilor Vechiului Testament, Dumnezeu este identificat prin alte cateva nume diferite, dintre care amintim aici: El, Eloah, El Sadai, Ehieh. Semnificatia exacta a acestor nume nu poate fi precizata astazi cu certitudine.
Numirea de Eloah, este cea mai rar folosit, aparand numai de 57 de ori in intreg Vechiul Testament.
" El " este folosit de aproximativ 217 ori si reprezinta probabil notiunea de putere, forta. Eloah este un termen oarecum mai poetic.

Elohim apare de peste 2.570 de ori in Vechiul Testament si este inteles de cei mai multi comentatori biblici ca un plural de majestate al dumnezeirii. Altii vad in aceasta forma de plural o indicatie a trinitatii lui Dumnezeu, caci desi este un plural masculin, acest nume apare intotdeauna in Scriptura insotit de un verb la singular.
Elohim este o forma de plural care denumeste un aspect caracteristic al fiintei divine: Dumnezeu intreit in fiinta ( Fac. 1, 26 ), dar unic in natura si persoana ( Deut. 6, 4 ).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.