Numele Henric in istoria Frantei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Liceu

Furtuna creata de Henric la poarta orasului Chaors in 1580 i-a inceput cariera de lider militar. In multe batalii pana sa alba o puteai gasi oriunde batalia era aspra. El a castigat o victorie mare la Countras in 1587 in razboiul cunoscut sub numele de Razboiul celor Trei Henrici, si doi ani mai tarziu a format o alianta cu Henric III impotriva Ligii Sfante, condusa de familia de Guise. Cand regel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Numele Henric in istoria Frantei

Furtuna creata de Henric la poarta orasului Chaors in 1580 i-a inceput cariera de lider militar. In multe batalii pana sa alba o puteai gasi oriunde batalia era aspra. El a castigat o victorie mare la Countras in 1587 in razboiul cunoscut sub numele de Razboiul celor Trei Henrici, si doi ani mai tarziu a format o alianta cu Henric III impotriva Ligii Sfante, condusa de familia de Guise. Cand regele de Valois a fost omorat in 1589, Henric a devenit regele Frantei ca Henric IV.

Sprijinita de Spania si de Papa, Liga a refuzat acceptarea unui protestant ce rege al Frantei. Multi nobili catolici care l-au servit pe Henric III au dezertat din armata regala. Henric a fost victorios in bataliile de la Arqes si Ivry si a asediat cea mai importanata forareata a Ligii care era Parisul. El a folosit cu pricepere neintelegerile din cadrul Ligii si in 1593 si-a dezarmat dusmanii anuntand reconvertirea sa la catolicism. Un an mai tarziu a reusit sa-l determine pe comandantul Ligii din Paris sa-i accepte armata in oras.

Unul cate unul, i-a infrint sau le-a cumparat increderea celor din casa de Guise care continuau sa i se opuna. In 1595 a declarat oficial razboi impotriva Spaniei si Papa i-a acceptat aceasta actiune. Pentru ca nu s-a mai putut bizui pe hughenoti a fost nevoit sa negocieze cu acestia clauzele unui nou tratat care a fost semnat in 1598 sub numele de Edictul de la Nantes si incheiat un tratat de pace cu Spania. Astfel a ajuns un rege puternic si in continuare nu a mai intimpinat rezistenta.

1600 Henric s-a casatorit cu Maria de Medici, o verisoara indepartata din partea mamei si sora ultimului rege din dinastia de Valoise. Ministrul sau de incredere, Maximilien de Bethune, duce de Sully, a reorganizat finantele si a promovat economia Frantei dupa decaderea sa din timpul razboaielor civile. Agricultura si comertul au fost incurajate, intr-un cuvant tara s-a restaurat. Sistemul prin care oficiali in justitie si in finante si-au castigat posturile de la Coroana a fost formalizat in 1604 de catre o taxa a fost cunoscut oficial sub numele de paulette.

In acelasi timp Sully a urmat o politica de substituire a ofiterilor regali cu corpurile reprezentative locale. Pana in 1609 acestor masuri li s-a alaturat o pace politica externa. In acel an Henric a inceput pregatirile pentru a interveni in Germania impotriva dinastiei catolice a Habsburgilor, acestei miscari impotriviindu-se o grupare catolicilor francezi. Regele era pregatit sa se alature armatei sale, cand a fost ucis de catre un extremist catolic pe 14 Mai 1610, pe strada Saint-Antoine din Paris.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.