Nulitatea in Vechiul si Noul Cod Civil

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Conform art.1009 alin.1 Noul Cod Civil, "este considerata nescrisa clauza prin care, sub sanctiunea desfiintarii liberalitatii sau restituirii obiectului acesteia, beneficiarul este obligat sa nu conteste validitatea unei clauze de inalienabilitate ori sa nu solicite revizuirea conditiilor sau a sarcinilor. (2) De asemenea, este considerata nescrisa dispozitia testamentara prin care se prevede dez[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nulitatea in Vechiul si Noul Cod Civil

Conform art.1009 alin.1 Noul Cod Civil, "este considerata nescrisa clauza prin care, sub sanctiunea desfiintarii liberalitatii sau restituirii obiectului acesteia, beneficiarul este obligat sa nu conteste validitatea unei clauze de inalienabilitate ori sa nu solicite revizuirea conditiilor sau a sarcinilor. (2) De asemenea, este considerata nescrisa dispozitia testamentara prin care se prevede dezmostenirea ca sanctiune pentru incalcare obligatiilor prevazute la alin. (1) sau pentru contestarea dispozitiilor din testament care aduc atingere drepturilor mostenitorilor rezervatari ori sunt contrare ordinii publice sau bunelor moravuri".

c) Dupa modalitatea de consacrare legislativa, exista nulitate expresa (prevazuta expres de lege) si nulitate virtuala sau implicita (nu este expres prevazuta de lege, dar rezulta neindoielnic, din modul in care este reglementata o anumita conditie de valabilitate a actului juridic ).d) Dupa felul conditiei de valabilitate nerespectate, exista nulitate de fond (intervine in cazul nerespectarii unei conditii de fond a actului juridic, cum sunt cele referitoare la capacitate, obiect, cauza, consimtamant) si nulitate de forma (in cazul nerespectarii formei cerute ad validitatem);

e) Dupa modul de valorificare, exista nulitate judiciara (opereaza pe temeiul unei hotarari judecatoresti) si nulitate amiabila ( are la baza acordul partilor).Nulitatea absoluta este aceea care sanctioneaza nerespectarea, cu ocazia incheierii actului juridic, a unei dispozitii legale imperative, care ocroteste un interes general, obstesc .
In acest sens, art. 1246 N.C.civ. prevede: "este nul contractul incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes general".

Nulitatea relativa este aceea care sanctioneaza nerespectarea, cu ocazia incheierii actului juridic, a unei dispozitii legale care ocroteste un interes particular sau individual.
In acest sens, art. 1248 N.C.civ. prevede :"contractul incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes particular este anulabil".Concluzia ce reiese din textele de lege mentionate anterior este aceea ca, sub aspect terminologic, se face distinctie intre nulitatea absoluta si cea relativa pentru ca, in timp ce in cazul celei dintai, "contractul este nul", in cazul celei de-a doua, "contractul este anulabil".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.