Nulitatea actului juridic civil

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.62

nivel: Facultate

Nulitatea are o mare arie de actiune ; ea poate invalida toate actele juridice. Nu priveste insa faptele juridice. In materia ineficacitatii actului juridic nulitatea este regula, exceptiile trebuie sa fie expres prevazute de lege.Nulitatea este principala si cea mai vasta specie a ineficacitatii actului juridic civil extinzandu-se in domeniul dreptului privat si al dreptului public. Ea ,,loveste`[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nulitatea actului juridic civil

Nulitatea are o mare arie de actiune ; ea poate invalida toate actele juridice. Nu priveste insa faptele juridice. In materia ineficacitatii actului juridic nulitatea este regula, exceptiile trebuie sa fie expres prevazute de lege.Nulitatea este principala si cea mai vasta specie a ineficacitatii actului juridic civil extinzandu-se in domeniul dreptului privat si al dreptului public. Ea ,,loveste`` actul indiferent de vointa partilor, acestea neputand nici institui, nici suprima cauzele de nulitate.

In esenta nulitatea deriva dintr-un viciu de iregularitate sau de malformatie a actului pe care il paralizeaza. Nu numai actul nul nu va mai putea produce efecte, insa si pentru trecut are loc o tabula rasa a efectelor care au avut loc.Nulitatea are o inraurire directa asupra actului juridic si a efectelor sale si nu asupra persoanei care a indeplinit actul.Ea este lipsita de coloratura morala, nu este nici dureroasa, nici dezonoranta; nu este intotdeauna distructiva, pentru ca uneori poate sa aiba caracter reparator; de altfel Codul civil inoveaza consacrand prezumtia de nulitate relativa a actului juridic afectat (art.1252 Cod civil); de asemenea noul Cod civil tinde sa faca din nulitatea partiala si remediabila regula, iar din nulitatea totala exceptia.

Noul Cod civil are dealtminteri o sectiune care cuprinde dispozitii de principiu ( dreptul comun) privind nulitatea contractului ( notiune, nulitate absoluta si nulitate relativa, cauze de nulitate, efectele nulitatii, prescriptibilitate).Ca sanctiune juridica civila, nulitatea indeplineste o functie preventiva, pentru ca partile, stiind ca actul lor va fi lipsit de efecte daca nu respecta cerintele legii, vor fi diligente sa-l incheie cu respectarea tuturor conditiilor legale de validitate.

De asemenea nulitatea indeplineste o functie sanctionatorie, penalizand incalcarea savarsita si o functie reparatorie prin care se asigura, pe de o parte, restabilirea ordinii de drept incalcate, iar pe de alta parte, repararea prejudiciului cauzat prin incalcarea sanctionata si, uneori, in masura prevazuta de lege, adaptarea sau refacerea actului juridic prin inlocuirea de drept a clauzei ilegale cu clauza conforma dispozitiei legale imperative.

Din punct de vedere al clasificarii nulitatii, cea mai importanta clasificare se face in functie de natura interesului ocrotit prin norma incalcata si, numai derivat, de regimul juridic care li se aplica; ea distinge nulitatile absolute de cele relative. Intre ele exista o opozitie fundamentala. La baza reglementarii nulitatii in noul Cod civil sta aceasta distinctie. Intre cele doua tipuri de nulitati nu exista insa nicio diferenta, din punctul de vedere al efectelor produse: ambele lipsesc actul de efectele in vederea carora a fost incheiat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.