Nucleul - structura si functiile fiziologice

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.68

nivel: Liceu

Nucleul reprezintă centrul de coordonare a tuturor proceselor vitale care au loc la nivel celular, în același timp fiind și organitul cu cele mai mari dimensiuni.. El e delimitat de o membrană dublă lipoproteică , de natura membranelor plasmatice, asemănătoare ca structură cu cea a organitelor citoplasmatice. Pelicula externă are atașați ribozomi și este in contact direct cu reticulul endoplasmati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nucleul - structura si functiile fiziologice

Nucleul reprezintă centrul de coordonare a tuturor proceselor vitale care au loc la nivel celular, în același timp fiind și organitul cu cele mai mari dimensiuni.. El e delimitat de o membrană dublă lipoproteică , de natura membranelor plasmatice, asemănătoare ca structură cu cea a organitelor citoplasmatice. Pelicula externă are atașați ribozomi și este in contact direct cu reticulul endoplasmatic.Învelișul nuclear asigură izolarea de citoplasmă a materialului genetic, a carioplasmei și a nucleolilor.

Principalele componente ale nucleului sunt:
-Învelișul nuclear
-reticulul endoplasmatic rugos
-por nuclear
-heterocromatină
-eucromatină
-nucleol
-granular
-fibrilar
-centru de organizare nucleolar

Unele tipuri de celule au învelișul nuclear in continuitate directă, prin intermediul reticului endoplasmatic cu plasmalema, astfel încât se poate considera că cele trei sisteme membranale nu sunt decât specializări ale unui sistem membranal unic. Învelișul nuclear prezintă pori, numărul și distribuția acestora variind in funcție de specie, gradul de diferențiere celulară și starea fiziologică a nucleului. Studiile citofiziologice au relevat rolul învelișului nuclear în reglarea schimburilor materiale și energetice dintre carioplasmă și citoplasmă.

Carioplasma este numită și masa fundamentală. Ea este un sistem coloidal de tip hidrogel, proteic, la nivelul căruia sunt înglobați cromozomii și unul sau mai mulți nucleoli. Cromatina are o structură fibrilară, formată în special din ADN, asociat cu proteine nucleare numite histone, ARN și fosfolipide. Ea are adesea aspectul unei rețele, rezultată prin puternica despiralizare, hidratare, încolăcire și suprapunere a cromozmilor. În anumite zone cromatina apare mai condensată alcătuind cromocentrii.

Nucleul este un organit celular care se prezintă sub forma unei structuri mai refringente, ovale, sferice sau sub aspect de benzi de regulă cu contur neregulat. Nu are membrană proprie, el fiind înconjurat de o rețea de filamente cromatice.Nucleolul are un rol fiziologic important, fiind implicat în schimbul material dintre nucleu și citoplasma și în diviziunea celulară. Rolul său esențial este sinteza ARN-ului ribozomal și a proteinelor ribozomale, în asamblarea acestor substanțe în corpusculi complecși ribonucleoproteici
Cromozomii îndeplinesc funcții de stocare a informației genetice la nivelul genelor, asigurând în acest fel transmiterea caracterelor ereditare în descendență.

Cariolimfa, denumită și sucul nuclear sau nucleoplasma este substanța de bază coloidal-gelatinoasă, care umple întregul spațiu din interiorul membranei nucleare în care plutesc cromozomii și nucleolul. În sucul nuclear au fost indentificate structuri reticulare foarte fine care conțin catene duble de ADN și care în complex cu histoanele și nonhistoanele formează procromozomii.

Nucleul e vizibil în nucleu în interfază și profază, ca un corp sferic liber și atașat la cromosomi în timpul diviziunii celulare. Numărul nucleurilor este o caracteristică aparte legată de specie și poate fi constant sau variabil. În mod obișnuit fiecare nucleu conține nucleol, dar uneori poate avea un număr mai mare de ordinul sutelor așa cum este la oocitele peștilor.Nucleolul este sursa cea mai importantă de ARN ribosomal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.