Noul mediu de securitate, suveranitatea si loviturile preemptive

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Europa occidentala este perceputa de multi americani ca o zona care se declara neutra pentru a profita fara sa plateasca de capacitatile de aparare americane (actionand ca free-rider, "pasager clandestin") si care cauta sa-si protezeje securitatea substituind multilateralismul obligatiilor si responsabilitatilor aliantei. (Kissinger 2002) Tendinta constanta a natiunilor europene de a subordona di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noul mediu de securitate, suveranitatea si loviturile preemptive

Europa occidentala este perceputa de multi americani ca o zona care se declara neutra pentru a profita fara sa plateasca de capacitatile de aparare americane (actionand ca free-rider, "pasager clandestin") si care cauta sa-si protezeje securitatea substituind multilateralismul obligatiilor si responsabilitatilor aliantei. (Kissinger 2002) Tendinta constanta a natiunilor europene de a subordona din ce in ce mai mult cheltuielile de aparare, prioritatilor interne duce la cresterea clivajelor majore intre capacitatile militare americane si ale aliatilor europeni din NATO.

5. Acest mecanism alimenteaza doua tendinte care sunt considerate in egala masura periculoase: pe de o parte SUA cauta sa-si consolideze suprematia dincolo de orice posibilitate de competitie, iar pe de alta parte europenii resping din start orice perspectiva strategica americana pe temeiul ca aceasta ar reprezenta exclusiv interesele hegemonice ale superputerii. Riscul acestui cerc vicios este astazi mai mare decat oricand.

6. Noul mediu de securitate al lumii post-post razboi rece impune o modificare radicala a doctrinelor strategice si renuntarea la gandirea care a caracterizat perioada bipolara, pentru a raspunde in timp real si util, noilor amenintari. Strategia de Securitate Nationala a Statelor Unite ale Americii formuleaza un cadru coerent pentru o abordare frontala a riscurilor asimetrice. (NSS, septembrie 2002, Gaddis 2002).

7. Conceptul descurajarii, (deterrence) functional in timpul razboiului rece cand a asigurat "pacea lunga" intre cele doua superputeri nucleare, este depasit. Retelele teroriste internationale nu pot fi descurajate, pentru ca principiul de functionare al mecanismului: - teama de represalii - , nu este aplicabil pentru un inamic care este gata sa moara pentru cauza lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.