Noul cadru normativ si institutional al adoptiei

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Noul cadru normativ si institutional al adoptiei
8. Primele acțiuni întreprinse de Oficiul Român pentru Adopții:
Elaborarea Planului de acțiune pentru implementarea legislației, primare și secundare, în domeniul adopției;
– Înființarea Grupului de lucru pentru auditul dosarelor preluate de la fostul Comitet Român pentru Adopții, grup format din reprezent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noul cadru normativ si institutional al adoptiei

Referat despre Noul cadru normativ si institutional al adoptiei
8. Primele acțiuni întreprinse de Oficiul Român pentru Adopții:
Elaborarea Planului de acțiune pentru implementarea legislației, primare și secundare, în domeniul adopției;
– Înființarea Grupului de lucru pentru auditul dosarelor preluate de la fostul Comitet Român pentru Adopții, grup format din reprezentanți ai Oficiului Român pentru Adopții, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei Primului Ministru (prin structurile sale specializate de control), Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Justiției;
– Elaborarea unui chestionar privind situația existentă în fiecare județ, nevoile de servicii furnizate copiilor care vor fi adoptați și familiilor adoptatoare, necesarul de personal și nevoile de formare a acestuia;
– Demararea elaborării Registrului Național pentru Adopții în format electronic, în vederea întocmirii și organizării la nivel național a evidenței în materia adopției, care să asigure securitatea datelor înregistrate, precum și dezvoltarea unei baze de date informatizată, care să permita folosirea facilă si eficientă a informațiilor despre copiii si familiile implicate în procedura adopției, cu respectarea confidențialității acestor informații.

9. Situația din teritoriu:
– 34 dintre Direcțiile Generale de asistență socială și protecția copilului au în structura lor organizatorică compartimente specializate pentru activitățile de adopție;
– Personalul din direcțiile de asistență socială și protecția copilului cu atribuții în domeniul adopției este insuficient: 212 angajați lucrează în cadrul serviciilor de adopție ale DGASPC-urilor (inclusiv seful compartimentului/biroului/serviciului de adoptie), dintre care 63 sunt asistenți sociali cu studii superioare de specialitate;
– Personalului cu atribuții în domeniul adopției are în sarcină un număr mare de cazuri;
– Nu există o coerență în stabilirea necesarului de servicii pre și post adopție oferite copilului și familiei adoptatoare;
– Resursele financiare și materiale sunt insuficiente.

10. Activități desfășurate:
– Aprobarea in data de 21.09.2005 a Hotararii de Guvern nr. 1075/2005 (care a intrat în vigoare la 01.01.2006) pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1433/2004 (privind aprobarea structurii organizatorice, a numarului maxim de posturi si a Regulamentului de organizare si functionare ale Oficiului Roman pentru Adoptii). Aceasta Hotarare de Guvern prevede cresterea numărului personalului ORA si imbunatatirea organigramei institutiei (infiintarea biroului juridc si a serviciului strategii si programe).

– Finalizarea elaborarii Registrului National pentru Adoptii in format electronic, in vederea intocmirii si organizarii la nivel national a evidentei in materia adoptiei. Sistemul informatiazat asigura securitatea si confidentialitatea datelor inregistrate, conform standardelor in vigoare existente la nivelul Uniunii Europene.

– Finalizarea activitatii grupului de lucru interministerial pentru efectuarea auditului cazuisticii (cereri de adoptie internationala) preluate de Oficiul Roman pentru Adoptii (de la fostul Comitet Roman pentru Adoptii).

Constituirea Grupului de lucru pentru efectuarea auditului cazuisticii preluate de Oficiul Roman pentru Adoptii, a fost aprobat, alaturi de Planul de actiune pentru implementarea legislatiei primare si secundare in domeniul adoptiei, printr-un Memorandum in sedinta de Guvern din data de 29 iunie 2005.

10. Activități desfășurate (continuare):
Grupul de lucru interministerial, alcatuit din specialisti cu atributii de control din cadrul mai multor ministere, si-a inceput activitatea la inceputul lunii august 2005.

Grupul de lucru a analizat dosarelor existente la Oficiul Roman pentru Adoptii, precum si informatiile legate de modalitatea in care au fost cunoscuti copiii pentru care au fost depuse cereri de adoptie internationala si situatia fiecarui copil in parte.

Pana la sfarsitul lunii martie 2006 au fost transmise raspunsuri tuturor persoanelor/familiilor straine (1100 persoane/familii) care au depus cereri de adoptie internationala in perioada moratoriului asupra adoptiilor internationale; de asemenea, au fost returnate si dosarele (documentele) depuse de aceste persoane/familii in vederea adoptiei.

Urmare a analizei efectuate, Grupul de lucru a aprobat Raportul final de audit in data de 27 martie 2006. In sedinta de Guvern din data de 12 aprilie 2006, Guvernul a luat act de Raportul final de audit.

In data de 17 aprilie 2006, a avut loc o conferinta de presa in cadrul careia secretarul de stat al Oficiului Roman pentru Adoptii a prezentat concluziile activitatii desfasurate de Grupul de lucru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.