Noua psihosfera

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.48

nivel: Facultate

Un alt mijloc de edificare al comunitatii ar fi sistemul de pensionare . Sctand dintr-o data din munca un lucrator varstnic se rupe de numeroase legaturi sociale.De exemplu extinderea sistemelor de pensionare partial si promovarea unor contracte intre pensionari si tineri “profesori adjuncti” sau “mentori pentru tineri”.

Avem nevoie de multe servicii atat t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noua psihosfera

Un alt mijloc de edificare al comunitatii ar fi sistemul de pensionare . Sctand dintr-o data din munca un lucrator varstnic se rupe de numeroase legaturi sociale.De exemplu extinderea sistemelor de pensionare partial si promovarea unor contracte intre pensionari si tineri “profesori adjuncti” sau “mentori pentru tineri”.

Avem nevoie de multe servicii atat traditionale cat si de conceptie noua pentru a-i ajuta pe cei insingurati sa se apropie unii de alti intr-un mod care sa nu lezeze demnitatea.

TELECOMUNITATEA

Pe cat de raspindita,pe atat de naiva si de simplsta este teama ca telecomunicatiile vor face sa dispara contactele directe de la om la om si ca din pricina lor relatiile se vor depersonaliza si mai mult.In realitate s-ar putea sa se intample invers.Computerele si comunicatiile ne pot ajuta in edificarea sentimentului de comunitate.

Creand posibilitatea ca un mare numar de oameni sa lucreze acasa ,noile tehnologii pot contribui la dezvoltarea unor raporturi de familie mai stranse si mai calde precum si a unei vieti de comunitate mai inchegata.
Pe masura ce comunitatile incep sa inlocuiasca nevetismul ,ne putem astepta la o proliferare a restaurantelor,cinematografelor,etc,implicand integral sau in cea mai mare parte relatiile directe de la om la om.

STRUCTURA-VIA HEROINA

Individul simte nevoia unei vieti structurate .O viata lipsita de o structura inteligibila echivaleaza cu un naufragiu.Absenta structurii genereaza esecul.Structura ne ofera puncte de referinta relativ fixe .De aceea un loc de munca este de o importanta capitala din punct de vedere psihologic.Impunand exigente clare fata de timpul si energia individului,el ofera un element de structura in jurul caruia se poate organiza restul vietii.

Unii tineri confruntati cu absenta unei structuri vizibile ,si-o creeaza recurgand la droguri.Daca vom lua in considerare ansamblul acstor fenomene -singuratatea,lipsa de structura,sentimentul lipsei de sens al vietii-ce insotesc declinul civilizatiei industriale vom putea sa intelegem unele din cele mai derutante fenomene ale epocii noastre -proliferarea sectelor.

SECRETUL SECTELOR

Celor insingurati,sectele le ofera,la inceput,caldura unei prietenii nediscriminatorii.Multe din secte impun adeptilor ei forme de viata colectiva.Gratitudinea pe care o simt membrii cultelor pentru aceasta caldura ,adesea sunt dispusi ca in schimbul ei sa rupa contactul cu familia ,cu prietenii , sa doneze sectei toata agoniseala din viata,sa abandoneze stupefiantele sau chiar viata sexuala.

Sectele nu ofera numai sentimentul de comunitate ,ele ofera si structura de care oamenii simt atata nevoie,impunand comportamentului lor constrangeri riguroase.Dand membrilor sai sentimentul ca realitatea are un sens si ca ei au datora de a transmite sensul acesta celor din afara ,secta ofera un scop si o coerenta intr-o lume ce lasa impresia incoerentei.

In schimbul sentimentelor de comunitate ,structura si sens pe care le ofera,secta pretinde insa un pret foarte ridicat:sacrificarea oarba a eului.Pentru unii neindoielnic ,aceasta este singura alternativa la dezintegrarea personalitatii.Pentru cei mai multi dintre noi ,insa, calea aceasta este pre costisitoare.

ORGANIZATORI AI VIETII SI SEMISECTE

Este din ce in ce mai greu sa -ti structurezi viata in mijlocul vartejului social si tehnologic din zilele noastre .Gama larga de optiuni in domeniul stilutrilor de viata,orarele si posibilitatile educationale ,toate acestea sporesc dificultatea.Oamenilor mai putin instariti presiunile economice le impun o structurare riguroasa a vietii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.