Noua legislatie europeana privind gospodarirea resurselor de apa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Fiecare proces de utilizare a apei isi lasa amprenta asupra calitatii acesteia si asupra sistemelor acvatice naturale, chiar daca apa este destinata consumului sau daca este infestata cu substante poluante. Dezvoltarea economica a determinat modificari importante ale sistemelor acvatice. Apele de suprafata au suferit modificari morfologice, datorita activitatilor umane in care au fost utilizate; c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noua legislatie europeana privind gospodarirea resurselor de apa

Fiecare proces de utilizare a apei isi lasa amprenta asupra calitatii acesteia si asupra sistemelor acvatice naturale, chiar daca apa este destinata consumului sau daca este infestata cu substante poluante. Dezvoltarea economica a determinat modificari importante ale sistemelor acvatice. Apele de suprafata au suferit modificari morfologice, datorita activitatilor umane in care au fost utilizate; cursuri ale raurilor au fost modificate, astfel incat sa permita transportul naval.

Zonele invecinate raurilor, cu umiditate ridicata in perioadele de inundatii, sunt de cele mai multe ori supuse tehnologiilor de desecare sau pentru agricultura si industrie. Barajele si lacurile de acumulare utilizate pentru obtinerea energiei electrice reprezinta si ele interventii importante in schimbarea echilibrului ecosistemelor naturale. Multitudinea de destinatii ale apei afecteaza profund calitatea ciclului natural al apei.

In lipsa monitorizarii utilizarii succesive a apei in diferite activitati, nu se poate oferi complet tabloul consecintelor afectarii calitatii apei; de multe ori, efectele sunt dezastruoase; spre exemplu, in sudul si nordul Europei, raurile naturale care si-au pastrat ecosistemul sunt extrem de rare. Un sfert din raurile Europei nu mai pastreaza cadrul necesar populatiilor diverselor specii de peste, datorita gradului inalt de contaminare. In afara de semnele evidente ale prezentei unui grad inalt de poluare, respectiv lipsa pestilor si prezenta spumelor pe suprafata apei, au fost detectate si alte efecte combinate ale unor substante chimice, care afecteaza echilibrul hormonal al pestilor; prin urmare, pescuitul din unele cursuri de apa europene a devenit interzis.

In ceea ce priveste calitatea resurselor de apa subterane europene, tabloul este chiar mai sumbru. Conform datelor furnizate de Agentia Europeana pentru Protectia Mediului, situatia actuala a resurselor de apa subterane este chiar alarmanta. Apele subterane aflate sub terenuri utilizate in agricultura contin cantitati ridicate de nitrati (peste 25 mg/dmAł). Pentru un sfert din terenurile agricole, nivelul concentratiei de nitrati a depasit valoarea limita admisa in apa de baut cu 50 mg/dmAł. Poluarea cu nitrati este mai dramatica in zonele agricole nord-vest europene, unde concentratiile in pesticide si nitrati intalnite in apele subterane sunt foarte ridicate.

De fapt, date reale privind situatia actuala a resurselor de apa nu exista, avand in vedere inexistenta sau proasta aplicare a unor programe reale de monitorizare in multe din Statele Membre ale Comunitatii Europene. De multe ori, date existente privind calitatea si cantitatea resurselor de apa, atunci cand acestea exista, nu sunt facute publice. Este uluitor faptul ca intr-un continent atat de bogat precum Europa, Comunitatea Europeana nu detine mecanisme de evaluare credibila si control al poluarii resurselor proprii de apa.
Principala sursa de apa proaspata necesara consumului o reprezinta apele de suprafata (aproape 75% din consumul total de apa); cea de a doua sursa importanta o reprezinta apele subterane (aproape 25%); sursele de apa obtinute in urma desalinizarii apei acopera un procent nesemnificativ din totalul necesarului de apa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.