Noua Ordine Mondiala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

1.3. Este de retinut ca acest efort a fost sprijinit activ de fostele tari socialiste, care au vazut in el, pe de o parte, un mijloc de a ataca suprematia politica a statelor capitaliste dezvoltate, iar, pe de alta parte, o modalitate de a zdruncina monopolul lor economic mondial. In plus, in cazul unor state ca Romania ceausista, mai era la mijloc si dorinta de a se erija in lider al tarilor in c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noua Ordine Mondiala

1.3. Este de retinut ca acest efort a fost sprijinit activ de fostele tari socialiste, care au vazut in el, pe de o parte, un mijloc de a ataca suprematia politica a statelor capitaliste dezvoltate, iar, pe de alta parte, o modalitate de a zdruncina monopolul lor economic mondial. In plus, in cazul unor state ca Romania ceausista, mai era la mijloc si dorinta de a se erija in lider al tarilor in curs de dezvoltare si, pozitiv, de a depasi mai repede decalajul care o separa de tarile dezvoltate.

2. Argumentele utilizate
2.1. Principalele argumente utilizate in tentativa de impunere a conceptului "noii ordini" au fost, in linii principale, trei. Primul l-a constituit "falimentul politicii imperialiste de forta si dictat", raspunzatoare de gravele dezechilibre existente pe plan mondial.
"Este vorba de un sistem faurit de-a lungul timpurilor, in principal de natiunile bogate , care au stabilit norme si reguli pe masura nevoilor lor, fara a lua in considerare nevoile celorlalte tari"

2.2. Cea de-al doilea argument, care nu mai tine de necesitate, ci de fezabilitate, se refera la modificarea raportului mondial de forte in favoarea tarilor socialiste si in curs de dezvoltare. Ca acest lucru nu era real, deoarece principalele parghii politice si economice continuau sa ramana in mana tarilor capitaliste dezvoltate, s-a dovedit atat prin faptul ca, prin concept, erau solicitate inapoi bogatiile jefuite anterior de la tarile in cursde dezvoltare, cat si prin insuccesul intregului efort, esuat lamentabil spre sfarsitul anilor '80.

Iluzia existentei unui raport favorabil de forte se baza in exclusivitate pe detinerea majoritatii in Adunarea Generala a O.N.U., ea insasi insuficienta in conditiile in care si acolo decizia finala ramanea in mana membrilor permanenti, din care trei erau tari capitaliste dezvoltate ?!In sfarsit, un alt argument viza necesitatea orientarii "corecte" a actiunii revolutiei din stiinta si tehnologie si a adancirii interdependentelor din cadrul sistemului international in ansamblul sau. Acestea erau fenomene firesti, care, lasate in pace, ar fi actionat - asa cum s-a si intamplat, dealtfel, in sensul consolidarii si nu al salbirii pozitiei detinute de tarile capitaliste dezvoltate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.