Noua Guvernare

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.91

nivel: Facultate

In Marea Briatanie, Carta Alba Setting New Standards din 1995 muta accentul, in cazul achizitiilor publice, de pe competitie (obligativitatea licitatiei ca mecanism de asigurare a eficientei) pe cooperarea (pro-active contract management) intre furnizor si beneficiar, intre public si privat pentru realizarea celor mai bune servicii posibile (best value) pentru cetateni. Se incerca astfel consolida[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noua Guvernare

In Marea Briatanie, Carta Alba Setting New Standards din 1995 muta accentul, in cazul achizitiilor publice, de pe competitie (obligativitatea licitatiei ca mecanism de asigurare a eficientei) pe cooperarea (pro-active contract management) intre furnizor si beneficiar, intre public si privat pentru realizarea celor mai bune servicii posibile (best value) pentru cetateni. Se incerca astfel consolidarea capitalului social, generarea increderii si diminuarea oportunismului.

Se considera astfel ca piata nu rezolva toate problemele comunitatii, se reaserteaza necesitatea guvernarii, a solutionarii colective a problemelor societatii, doar ca ea incepe sa se produca in afara statului sau in retele in care statul nu mai detine rolul central.Retelele vor fi eficace in masura in care genereaza norme de reciprocitate, de cooperare, capitalul social al normelor si valorilor impartasite menit sa asigure partenerii fata de potentialul actiunii oportuniste de maximizare a propriului interes in defavoarea partenerului.

Din cauza complexitatii problemelor societatii contemporane contractele nu mai pot fi garanta calitatea si atingerea obiectivelor (producerii valorii maxime pentru cetatean); ele sunt fatalmente incomplete ca urmare a cresterii incertitudinii cu privire la rezultatele actiunilor practice in contexte dinamice. Astfel, parteneriatele pe termen lung care impartasesc normele cooperarii si reciprocitatii sunt cadre generale, adaptabile, in interiorul carora partenerii isi ajusteaza reciproc actiunile in functie nu doar de interesele proprii, ci considerand deasemena intersele partenerilor.

Pe de alta parte, statul se deligitimeaza in parte din cauza ca agentiile statului devin prea stangace si birocratice, dar si din cauza controlului structurilor de informare si implementare de catre actori privati. (Peters and Pierre, 2000) Profesiile, organizatiile neguvernamentale, grupurile private, corporatiile, retelele, comunitatile sunt toate instante ce capata treptat legitimitate in actul guvernarii, dar actioneaza in afara structurilor birocratice ale guvernului. Guvernarea in afara guvernului (Peters and Pierre, 2000) este o expresie consacrata care arata rolul tot mai important al retelelor si actorilor din sectoarele privat si voluntar in alegerile colective ale societatii.

Peters si Pierre (2000:7) definesc "noua guvernare" ca o colectie de perspective ce aserteaza "schimbarea rolului guvernului in societate si dinamica capacitatilor sale de a promova interesele colective in conditiile unor severe constrangeri interne si externe." Constrangerile se refera la presiunile fiscale, la solicitarea unor servicii eficace si eficiente de catre cetateni, precum si la subrezirea pozitiei de putere a statului: statul este tot mai dependent de alti actori societali, fie din cauza lipsei de resurse, fie din cauza lipsei de legitimitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.