Notiuni si concepte de baza in economia de piata

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Corelatia nevoie-surse-productie caracterizeaza in modul cel mai complex esenta vietii economice relevand trasaturile sale de baza si scotand in evidenta scopul final al oricarui proces economic, satisfacerea nevoilor consumatorului. Nevoile sunt cele mai dinamice categorii economice reprezentand punctul de pornire in analiza organizarii economice a societatii. Ele sunt cerinte obiective ale exis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni si concepte de baza in economia de piata

Corelatia nevoie-surse-productie caracterizeaza in modul cel mai complex esenta vietii economice relevand trasaturile sale de baza si scotand in evidenta scopul final al oricarui proces economic, satisfacerea nevoilor consumatorului. Nevoile sunt cele mai dinamice categorii economice reprezentand punctul de pornire in analiza organizarii economice a societatii. Ele sunt cerinte obiective ale existentei membrilor ei. Dupa subiectul purtator nevoile pot fi: (a) individuale, (b) de grup, (c) ale societatii.

Dupa rolul lor in viata individului ele sunt: (a) primare, (b) secundare, (c) tertiare. Dupa natura lor distingem nevoi: (a) fizice, (b) spirituale, (c) economice, (d) extraeconomice.II. Elementele componente ale resurselor reprezinta in fapt factorii productiei si se repartizeaza in procesul de productie in conformitate cu cerintele satisfacerii nevoilor oamenilor.Factorii de productie traditionali sunt munca, pamantul si capitalul. Acestora li se adauga intr-o economie moderna neofactorii de productie: tehnologiile, informatia si abilitatea intreprinzatorului.

Pentru un economist munca "este rezerva de resurse umane, atat fizice cat si mentale, care este disponibila a fi implicata in productia de bunuri si servicii". Rezerva de munca depinde cel putin de urmatorii doi factori: 1) totalul fortei de munca disponibile in care nu intra acele categorii de populatie care nu muncesc (tinerii antrenati in formele procesului de invatamant, femeile care intrerup munca cand au copii, pensionarii) si 2) numarul de ore pe saptamana in care populatia este pregatita sa munceasca.

Munca este principalul factor de productie masurandu-se in timpul cheltuit in procesul de productie in toate domeniile: industrial (fabrici de toate felurile), agricol (lucrul pamantului), invatamant (predarea cunostintelor in scoli), gospodaria casnica (pregatirea banalei omlete) etc. De eficienta muncii in acceptiunea de mai sus depinde in buna masura prosperitatea unei economii. Principalii factori care afecteaza eficienta muncii sunt:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.