Notiuni introductive privind circulatia monetara

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Miscarea banilor si miscarea marfurilor sunt fenomene ce se conditioneaza reciproc. Astfel, marfurile si serviciile, care se afla intr-o perioada determinata in circulatie, nu se pot comensura decat cu ajutorul monedei. Pe cale de consecinta, moneda necesara satisfacerii miscarii marfurilor patrunde in circulatie prin emisiune si se mentine in circulatie atat timp cat nu perturba circulatia normal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni introductive privind circulatia monetara

Miscarea banilor si miscarea marfurilor sunt fenomene ce se conditioneaza reciproc. Astfel, marfurile si serviciile, care se afla intr-o perioada determinata in circulatie, nu se pot comensura decat cu ajutorul monedei. Pe cale de consecinta, moneda necesara satisfacerii miscarii marfurilor patrunde in circulatie prin emisiune si se mentine in circulatie atat timp cat nu perturba circulatia normala a marfurilor.

De aceea, pentru ca procesul sa se desfasoare, apare necesitatea indeplinirii a doua conditii: sa existe in circulatie cantitatea de marfuri si servicii ce urmeaza a se schimba in bani si sa existe o cantitate de moneda suficienta pentru a mijloci schimbul de marfuri. in circulatie, trebuie sa ramana constant o cantitate de bani (numerar si moneda de cont) care sa permita realizarea miscarii marfurilor si serviciilor pe o perioada de timp determinata si in conditii normale ale circuitului.

Aceasta cantitate de bani aflata in circulatie nu este determinata numai de cantitatea marfurilor si serviciilor destinate schimbului, ci si de calitatea acestora, de preturi, de raportul cerere - oferta, de stari conjuncturale, putere de cumparare, concurenta sau chiar de politicile sau strategiile monetare ale statelor.

Putem concluziona ca circulatia monetara consta in totalitatea operatiunilor efectuate cu masa monetara, operatiuni determinate in procesul realizarii si circulatiei marfurilor si serviciilor in cadrul unui stat.

Cu caracter de legitate, se poate spune ca sfera si dimensiunile circulatiei monetare sunt conditionate in primul rand de productia si circulatia marfurilor.Transformarea marfurilor in bani are loc in trei directii principale: in primul rand, o parte din marfuri si servicii se vand si se cumpara cu ajutorul numerarului, situatie in care moneda functioneaza ca masura a valorii si ca mijloc de circulatie; in al doilea rand, o cantitate importanta de marfuri si servicii sunt vandute pe credit, moneda functionand ca mijloc de plata; in al treilea rand, o anumita cantitate de marfuri si servicii se vand in cadrul comertului exterior, fenomen ce influenteaza puternic circulatia monetara interna.

Prin urmare, circulatia monetara reprezinta unitatea dintre cele trei mari modalitati in care are loc miscarea de ansamblu a monedei. Procesul circulatiei monetare trebuie de asemenea strict delimitat in circulatie interna a monedei si circulatie pe plan international.

Circulatia monetara cuprinde doua componente structurale: sfera numerarului si sfera banilor de cont (scripturali). Aceasta din urma se realizeaza cu ajutorul viramentelor, adica al acelor operatiuni bancare prin care un beneficiar nu plateste cu numerar marfurile si serviciile pe care le-a cumparat, ci dispune virarea contravalorii lor din contul sau, in contul furnizorului. Trebuie precizat ca sfera monedei de cont preseaza asupra sferei numerarului, imprimandu-i o tendinta relativa de restrangere.

Principalele functii ale circulatiei monetare sunt: aparitia, dezvoltarea si perfectionarea sistemului monetar cu toate elementele componente ale acestuia, precum si emisiunea monetara, atat ca punere a banilor in circulatie, cat si ca retragere a acestora, in conditiile determinate de evolutia proceselor economice.

Circulatia monetara apare ca o variabila dependenta relativ de o complexitate de factori printre care regasim: circulatia marfurilor si serviciilor pe plan intern si international, preturile interne si internationale, situatia balantei de plati externe, productivitatea muncii, situatia economica a tarii, puterea de cumparare monedei nationale, structura masei monetare, politica monetara a statului, situatia valutar - monetara pe plan mondial, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.