Notiuni introductive etica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Multe din conceptele si metodele dezvoltate de filosofi de-a lungul timpului sunt azi relevante pentru etica afacerilor. Toate deciziile sunt de fapt compromisuri intre responsabilitatea economica si cea sociala in cazul firmelor, sau intre aspiratii si datorii in cazul indivizilor. Standardele morale de comportament difera intre grupuri in cadrul aceleiasi culturi, difera intre culturi sau de-a l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni introductive etica

Multe din conceptele si metodele dezvoltate de filosofi de-a lungul timpului sunt azi relevante pentru etica afacerilor. Toate deciziile sunt de fapt compromisuri intre responsabilitatea economica si cea sociala in cazul firmelor, sau intre aspiratii si datorii in cazul indivizilor. Standardele morale de comportament difera intre grupuri in cadrul aceleiasi culturi, difera intre culturi sau de-a lungul timpului. Atunci se pune intrebarea daca exista ceva comun intre toate aceste diferente, daca exista anumite principii general valabile in toate tarile, culturile sau pentru orice om.

Iar raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi urmatorul: singurul principiu comun tuturor timpurilor, culturilor, grupurilor ar fi credinta ca fiecare membru al unui grup poarta o anume responsabilitate pentru binele celorlalti. Dar cum putem spune ca standardele noastre morale sunt "bune", "drepte" sau "corecte"? Pentru a le putea evalua, este nevoie de anumite metode analitice; astfel, se poate vorbi despre existenta a cinci sisteme majore de analiza etica, cu relevanta directa in procesul decizional: Abordarea in termenii "Legii eterne"

Multi lideri ai bisericii si unii filosofi (Th. Aquinas, Th. Jefferson) cred ca exista o Lege eterna incorporata in mintea lui Dumnezeu, relevata in Sfanta Scriptura si ca acesta lege este imediat acceptata de cei care isi fac timp sa studieze Sfanta Scriptura. Th. Jefferson spunea ca drepturile omului sunt inalienabile si ca indatoririle sunt derivate din aceste drepturi (el afirma, de asemenea: "Am spus si o voi mai spune: studierea atenta a Bibliei te va transforma intr-un cetatean mai bun."). Daca oamenii au drepturi la viata, libertate si fericire, atunci ei au obligatia sa asigure aceste drepturi si celorlalti.

Liderii bisericii considera ca statutul Legii eterne este de nechimbat si ca drepturile si indatoririle sunt clare: daca esti iubit, atunci trebuie sa-i iubesti pe ceilalti. Acest schimb reciproc este rezumat in credinta crestina prin regula de aur: "Fa celorlalti ceea ce ai vrea sa faca ei pentru tine". Ca baza pentru etica afacerilor, Legea eterna ar fi foarte buna daca nu ar exista atat de multe interpretari. Fiecare religie ofera standarde morale membrilor sai, standarde ce pot fi observate in viata de zi cu zi, dar acestea difera de la un grup la altul si este greu sa evaluezi ceea ce este "drept" sau "cel mai bun" sau "corect" pentru intreaga societate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.