Notiuni introductive - Definitia microbiologiei

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.35

nivel: Facultate

Prima perioada a dezvoltarii microbiologiei:
I Perioada morfologica (200 ani)
In aceasta perioada se remarca Lazzaro Spalanzani (1799) prin cercetarile sale experimentale demonstrand ca: microorganismele nu sunt de origine divina, ca aparitia lor in produse se explica prin faptul ca ele au fost contaminate si ca prin inmultire ele actioneaza conducand la fermentatii sau alterari. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni introductive - Definitia microbiologiei

Prima perioada a dezvoltarii microbiologiei:
I Perioada morfologica (200 ani)
In aceasta perioada se remarca Lazzaro Spalanzani (1799) prin cercetarile sale experimentale demonstrand ca: microorganismele nu sunt de origine divina, ca aparitia lor in produse se explica prin faptul ca ele au fost contaminate si ca prin inmultire ele actioneaza conducand la fermentatii sau alterari.

II Perioada fiziologica - incepe ca urmare a activitatii si cercetarilor marelui savant Louis Pasteur (1822 - 1885) care pune in evidenta rolul drojdiilor in produsele de fermentatie, studiaza bolile vinului si ale berii datorate bacteriilor lactice si butirice si traseaza curbele de distrugere termica a microorganismelor care produc alterari ale produselor fermentate, tratament cunoscut sub denumirea de pasteurizare.

Louis Pasteur a intuit ca fiecare boala e produsa de un agent specific care odata cunoscut poate folosi la preparare de vaccinuri: impotriva turbarii, impotriva holerei.In aceasta perioada Robert Koch (1843 - 1910) a studiat bacteriile producatoare de boli: bacilul tuberculozei Mycobacterium tuberculosis.

In 1892 Dimitrie Ivanovski descopera particulele virale, infectioase, strict parazite care produc boli grave la plante, animale, insecte, marcand aparitia virusologiei.Alexander Flemming descopera in 1928 primul antibiotic: penicilina.

Victor Babes (1854 - 1926) este fondatorul microbiologiei in tara noastra. A descoperit peste 40 de tipuri de microbi, a studiat colorarea vitala a microorganismelor, a cercetat cu rezultate remarcabile boala turbarii si efectul vaccinului antirabic in aceeasi perioada cu Pasteur.

La 29 de ani a publicat primul tratat de Bacteriologie impreuna cu V. Cornil - autorul primului tratat de bacteriologie aparut in lume (1885) si a stabilit tehnici de laborator pentru cultivarea microorganismelor si metode de colorare.

Descoperirea echipamentului enzimatic existent in celule de drojdie, in 1897, apartine fratilor Buchner care arata ca fermentatia are aplicatii importante in domeniul seroterapiei - seruri obtinute prin tratarea microorganismelor producatoare de boli. In diagnosticarea turbarii se cunosc corpusculii Babes - Negri.

Ioan Cantacuzino - intemeietorul Institutului de microbiologie din Romania a contribuit cu importante studii in imunologie, seroterapie.Traian Savulescu a studiat, cu rezultate remarcabile, domeniul mucegaiurilor fitopatogene.

In domeniul bacteriologiei medicale s-au remarcat: Stefan Nicolau, D. Combinescu, Constantin Levatidi, M. Ciuca.Dumitru Motoc (1898 - 1969) - fost conducator al Facultatii de Industrii Alimentare din Galati in perioada 1948 - 1969 a elaborat peste 100 de lucrari referitoare la fermentatie.
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.