Notiuni generale privind cheltuielile si veniturile

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.86

nivel: Facultate

In functie de obiectul generator al consumatiunii,distingem urmatoarele categorii:1.Consumatiunile productive:se caracterizeaza prin faptul ca se realizeaza in sfera productiei si au un caracter necesar.Ele prezinta un interes deosebit pentru calculatia costurilor de productie deoarece sunt singurele care contribuie la crearea de noi produse,executarea de noi lucrari si prestarea de noi servicii.<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni generale privind cheltuielile si veniturile

In functie de obiectul generator al consumatiunii,distingem urmatoarele categorii:1.Consumatiunile productive:se caracterizeaza prin faptul ca se realizeaza in sfera productiei si au un caracter necesar.Ele prezinta un interes deosebit pentru calculatia costurilor de productie deoarece sunt singurele care contribuie la crearea de noi produse,executarea de noi lucrari si prestarea de noi servicii.

2.Consumatiunile neutre:sunt cele determinate de defectiunile organizatorice si de conducere aparute in desfasurarea procesului de productie si de desfacere.Se cuprind aici consumatiuni generate de intreruperea procesului de productie din cauze exogene si endogene.
3.Consumatiunile accidentale:sunt acele cauzate de prevenirea unor calamitati sau accidente,ori de eforturile de inlaturare a urmarilor acestora .
4.Consumatiunile cu character special:se refera la acele valori consumate in vederea realizarii anumitor obiective sau actiuni cu caracter special.

"Cand consumatiile de valori afecteaza direct un anumit produs finit,o anumita comanda,un lot sau o serie de produse,o faza de fabricatie,ele poarta denumirea de cheltuieli de productie"Acestea apar in cursul procesului de exploatare,indiferent de modul cum se va finaliza activitatea productive a entitatii.
Potrivit definitiilor de dictionar,cheltuielile reprezinta consumurile de mijloace economice care se efectueaza la exploatarea si adiministrarea de la o zi la alta,in vederea mentinerii activelor angajate in organizarea unei activitati economice.

Potrviti reglementarilor contabile romanesti,cheltuielile entitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru:Consumuri de stocuri,lucrari executate si servicii prestate de care beneficiaza entitatea;Cheltuieli cu personalul;Executarea unor obligatii legale sau contractuale;Notiunea generala de cheltuieli o inglobeaza pe cea de plati,insa este mai larga decat aceasta din urma,care este strict rezervata iesirilor effective de mijloace de plata.
Costurile reprezinta ansamblul cheltuielilor effectuate pentru obtinerea unui bun,executarea unei lucrari,prestarea unui serviciu,sau suma exprimata in general in moneda,a cheltuielilor necesare pentru achizitionarea sau producerea unui bun sau a unui serviciu.

Costul se defineste prin trei caracteristici independente una de alta,si anume:
1.Campul de aplicare:a costului poate fi foarte variat si anume:
-O functie sau o subfunctie economica a unei intreprinderi
-Un mijloc de exploatare,adica o masina,un loc de lucru,un raion de magazine,un canal de distributie
-O activitate,adica un lot de produse,un produs...etc.
-Un centru de responsabilitate,adica un subsistem al organizatiei pentru care se poate determina un indicator de performanta si care dispune de o anumita autonomie in ceea ce priveste mijloacele de utilizat pentru a-si indeplini obiectivele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.