Notiuni generale de drept administrativ

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.77

nivel: Facultate

Poate fi rodul unei initiative private care se face des resimtita ca interventie in prestarea serviciilor publice (serviciul public de invatamant prestat intr-o institutie privata). Un alt concept specific dreptului administrativ este cel de ordine publica prin care se intelege un minimum de conditii necesare pentru o viata sociala acceptabila. Ordinea publica este ansamblul regulilor care asigu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni generale de drept administrativ

Poate fi rodul unei initiative private care se face des resimtita ca interventie in prestarea serviciilor publice (serviciul public de invatamant prestat intr-o institutie privata). Un alt concept specific dreptului administrativ este cel de ordine publica prin care se intelege un minimum de conditii necesare pentru o viata sociala acceptabila. Ordinea publica este ansamblul regulilor care asigura siguranta societatii si a caror incalcare nu antreneaza decat ilegalitatea partiala a unui act sau fapt juridic. Expresia "in limitele legii" evoca principiul de drept potrivit caruia totul este permis, daca nu este interzis de lege.

Subliniem, insa, ca activitatea administratiei este guvernata de principiul legalitatii, care este inscris in mai multe texte din Constitutie ( de exemplu : art. 16 alin. 2 "nimeni nu este mai presus de lege"; art. 51 instituie ca obligatie fundamentala respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor).Dreptul administrativ poate fi definit ca ramura dreptului public care reglementeaza, concret sau cu valoare de principiu, relatiile sociale din sfera administratiei publice.

Precum si pe cele de natura conflictuala dintre autoritatile publice sau structuri private, investite cu autoritate publica, pe de o parte si cei vatamati in drepturile lor prin actele administrative ale acestor autoritati, pe de alta parte.In obiectul de reglementare al dreptului administrativ intra astfel doua categorii de relatii sociale:Relatii de administrare activa T administratie in lucru, care se caracterizeaza prin punerea in executare a legii sau prin prestarea de servicii publice, in limitele legii. Relatii de administratie conflictuala T care vizeaza litigiile aparute intre administratie si administrati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.