Notiuni generale de drept

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Mecanismul de organizare functionala a statului si celorlalte organisme nestatale asigura posibilitatea valorificarii intereselor legate de participarea individuala in calitate de producator, cumparator, vanzator, locator al relatiilor intra familiale, etc.
In raport cu scopurile generale ale societatii dreptul asigura imbinarea necesitatii cu libertatea pe baza unor norme legale ceea ce re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni generale de drept

Mecanismul de organizare functionala a statului si celorlalte organisme nestatale asigura posibilitatea valorificarii intereselor legate de participarea individuala in calitate de producator, cumparator, vanzator, locator al relatiilor intra familiale, etc.
In raport cu scopurile generale ale societatii dreptul asigura imbinarea necesitatii cu libertatea pe baza unor norme legale ceea ce reprezinta dreptul obiectiv, care in sensul lui Max Weber are un caracter imperativ, asigurand realizarea libertatilor fundamentale.

Rezulta ca dreptul este principiul care directioneaza coeziunea sociala, asigurand coerent a sistemului social in ansamblu.
In raport cu dimensiunea obiectiva a dreptului, dreptul implica si facultatea asigurarii drepturilor omului in calitate de drepturi individuale, ce implica libertatea ce se inscrie in sfera dimensiunii dreptului subiectiv.

Juristii Romei antice faceau distinctia dintre norma agendi si facultas agendi. De asemenea, in limba engleza law reprezinta dreptul obiectiv, in timp ce prin Right intelegem dreptul subiectiv, iar francezii reda dreptul obiectiv cu majuscule Droit iar dreptul subiectiv cu litere mici droit sau prin pluralul droits. Cunoscutul filosof german, Fr. W. Hegel considera ca dreptul in sine ca existenta obiectiva este determinat de gand pentru constiinta, fiind cunoscut ca ceea ce este drept si valabil este legea, care determina dreptului in genere sensul sau pozitiv1.

De altfel, totalitatea normelor juridice in vigoare (active) existente intr-un stat sunt denumite ca drept pozitiv, aplicat imediat si contin, drept obligatoriu si susceptibil de a fi pus in aplicare prin forta coercitiva a statului, legitimata de functionarea unor institutii specializate si abilitate legal. Privit ca arta, dreptul implica un ansamblu de mijloace pe care le utilizeaza organele care creaza dreptul sau care aplica dreptul, conform prevederilor stabilite si aprobate de legiuitor corespunzator trebuintelor sociale (nevoilor reale), iar judecatorul este necesar sa posede arta (vocatia)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.