Notiuni fundamentale privind calitatea energiei electrice

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.98

nivel: Facultate

Frecventa retelei de distributie este direct determinata de viteza de rotatie a generatoarelor din centralele electrice. La un moment dat, frecventa depinde de echilibrul dinamic al puterii generate si al celei consumate. In consecinta, la modificarea acestui echilibru dinamic, are loc si o variatie a frecventei. Marimea si durata acestei variatii depinde de modul in care se schimba sarcina si de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni fundamentale privind calitatea energiei electrice

Frecventa retelei de distributie este direct determinata de viteza de rotatie a generatoarelor din centralele electrice. La un moment dat, frecventa depinde de echilibrul dinamic al puterii generate si al celei consumate. In consecinta, la modificarea acestui echilibru dinamic, are loc si o variatie a frecventei. Marimea si durata acestei variatii depinde de modul in care se schimba sarcina si de capacitatea sistemului de generare a energiei de a se adapta la aceasta schimbare.

Atunci cand alimentarea retelei se face de la un invertor, frecventa este fixa deoarece este data de un circuit intern al acestuia.
Frecventa retelei publice de distributie a energiei electrice este corespunzatoare daca valoarea sa este cuprinsa intr-o mica banda in jurul valorii nominale indicata de producator (50 Hz sau 60 Hz). Variatiile frecventei tensiunii retelei de alimentare, sunt garantate de catre producatori, de regula la 0,5 Hz in jurul valorii nominale.
1.2.1.1. Surse ale variatiilor frecventei

Capacitatea de productie a sistemului care alimenteaza reteaua de distributie este excedentara capacitati de consum, tocmai pentru a permite mentinerea frecventei in plaja dorita. Cu toate acestea pot sa apara situatii deosebite cand, un numar important de unitati de producere sau de consumatori, dispar si drept urmare, frecventa iese din plaja permisa. In acest caz, o serie de consumatori sau de unitati de producere trebuie, automat sau manual, deconectati, pentru a restabili echilibrul puterilor cat mai repede posibil.

De asemenea, motoarele electrice neprevazute cu reglaj de viteza, vor functiona la putere mai mica si la frecventa mai mica. Astfel, deficitul de putere produsa este compensat prin reducerea consumului.Daca valorile frecventei raman in limitele permise, principalele efecte ale variatiilor de frecventa se manifesta in modificarea puterii si vitezei de rotatie a motoarelor electrice asincrone si sincrone. Marimea si sensul modificarii depind de caracteristica cuplului static. In acelasi timp, ceasurile electrice (pilotate de frecventa retelei) vor ramane in urma sau o vor lua inainte, dupa cum frecventa este mai mica sau mai mare decat valoarea nominala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.