Notiuni de teoria erorilor de masurare

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.81

nivel: Liceu

datorita operatorului care executa masuratorile, caz in care erorile se numesc erori personale; datorita conditiilor de mediu in care se efectueaza masuratorile, situatie in care erorile se numesc erori datorate conditiilor exterioare;Este de remarcat ca niciodata, categoriile enumerate mai sus nu actioneaza singure, ci apar toate la un loc. Eroarea se defineste matematic ca diferenta intre valoa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de teoria erorilor de masurare

datorita operatorului care executa masuratorile, caz in care erorile se numesc erori personale; datorita conditiilor de mediu in care se efectueaza masuratorile, situatie in care erorile se numesc erori datorate conditiilor exterioare;Este de remarcat ca niciodata, categoriile enumerate mai sus nu actioneaza singure, ci apar toate la un loc. Eroarea se defineste matematic ca diferenta intre valoarea eronata si valoarea justa, iar corectia este totdeauna diferenta intre valoarea justa si valoarea eronata. Daca notam cu vj valoarea justa si cu ve valoarea eronata, putem scrie:

Daca asupra unei marimi se vor face un numar mare de determinari, se vor calcula abaterile fiecarei determinari fata de media aritmetica si se va intocmi un grafic pe care se vor raporta pe abscisa marimea erorilor si pe ordonata frecventa aparitiei unei valori a erorii, se va obtine un grafic al unei curbe, cunoscuta sub numele de "curba clopot GAUSS', reprezentand de fapt curba de distributie normala a erorilor intamplatoare.erori propriu-zise, care sunt acceptate in procesele de masurare;

erori grosolane, numite si greseli, care nu se accepta in sirul de masuratori, motiv pentru care, la prelucrare, sunt eliminate.
sistematice, caracterizate prin aceea ca sunt constante ca semn si marime. Acest tip de erori nu se pot elimina, dar influenta lor poate fi anulata prin calcul. intamplatoare sau accidentale, apar aleator ca semn si valoare, iar influenta lor nu se cunoaste si nu se poate diminua.valoarea de referinta: reale, care reprezinta diferentele intre diversele valori din sirul de determinari si valoarea reala a marimii masurate. Se poate lesne constata ca deoarece valoarea reala a marimii nu este cunoscuta, nici erorile reale nu se pot determina.

erori aparente, care reprezinta diferenta intre fiecare valoare din sirul de masuratori si valoarea cea mai probabila, definita ca media aritmetica a celor "n" determinari. In cazul unui numar de determinari facute asupra aceleasi marimi, de un singur operator, cu un singur instrument de masura si in conditii meteo aproximativ identice, suma erorilor aparente tinde la 0. Vom nota cu v erorilor aparente, cu Mi masuratorile propriu-zise si cu M media celor "n determinari, putem scrie:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.