Notiuni de televiziune digitala

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.96

nivel: Liceu

In procesul de codificare, multimea elementelor cuantificate, S={s1, s2, ..., sn}, emisa de o sursa de informatie, este codificata prin intermediul unor simboluri elementare luate dintr-o alta multime, A={a1,a2,...,aq}, cu ajutorul carora se formeaza o multime C={c1, c2, ..., cn}, ale carei secvente c1, c2, ..., cn, poarta denumirea de cuvinte de cod. Un cod este o aplicatie biject[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de televiziune digitala

In procesul de codificare, multimea elementelor cuantificate, S={s1, s2, ..., sn}, emisa de o sursa de informatie, este codificata prin intermediul unor simboluri elementare luate dintr-o alta multime, A={a1,a2,...,aq}, cu ajutorul carora se formeaza o multime C={c1, c2, ..., cn}, ale carei secvente c1, c2, ..., cn, poarta denumirea de cuvinte de cod. Un cod este o aplicatie bijectiva de forma f : S i,z C, ceea ce inseamna ca admite si inversa. Operatia de revenire din multimea secventelor de cod in multimea simbolurilor primare prin intermediul inversei functiei f se numeste decodificare.

In prezenta zgomotelor din canalele de transmisie pot aparea erori in procesul de decodificare. Shanon a aratat ca stabilirea unor criterii de detectare a erorilor se poate realiza prin incarcarea mesajului (codului) cu simboluri redundante.
Pentru a gasi mijloacele de codificare pe baza carora redundanta introdusa sa contina criterii de depistare si, eventual, de corectare a erorilor, specialistii au elaborat modele matematice de reprezentare a cuvintelor de cod: polinomial, matriceal, vectorial si geometric.

Intrucat codurile din cele patru grupe pot avea structuri diferite, se pune problema conversiei codurilor. Codurile pot fi coduri primare (neredundante) si coduri corectoare (redundante). Codurile primare se folosesc, in principal, pentru codarea semnalului de televiziune, pentru inregistrarea magnetica a semnalului TV, pentru tramsmisia de informatii suplimentare, etc. Codurile corectoare de erori se folosesc in cazurile in care semnalul digital TV este supus perturbatiilor, ceea ce se intampla la transmiterea lui prin canalele de comunicatie. In acest caz se folosesc codurile liniare, codurile ciclice, codurile pseudoaleatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.