Notiuni de tehnologie a taierii animalelor in abator

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.85

nivel: Facultate

Timpul de sangerare trebuie sa fie de minimum 8 minute pentru vite si 5 minute pentru porci. Sangerarea, conform normativelor, se face doar la verticala ( cu animalele suspendate pe linia de procesare, de membrele posterioare, cu capul in jos).Oricare ar fi metoda de sangerare, in timpul taierii nu se elimina decat cca. 50% din sangele totalul sangelui din organism, care reprezinta in medie 8 % di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de tehnologie a taierii animalelor in abator

Timpul de sangerare trebuie sa fie de minimum 8 minute pentru vite si 5 minute pentru porci. Sangerarea, conform normativelor, se face doar la verticala ( cu animalele suspendate pe linia de procesare, de membrele posterioare, cu capul in jos).Oricare ar fi metoda de sangerare, in timpul taierii nu se elimina decat cca. 50% din sangele totalul sangelui din organism, care reprezinta in medie 8 % din greutatea vie. La o sangerare buna se pot obtine de la bovine cca. 4,5 % din greutatea vie, la porci 3,5 %.

In medie, musculatura animalelor sacrificate in pozitie suspendata contine cu 40 % mai putin sange decat cea a animalelor sacrificate in pozitie orizontala. Desprinderea si indepartarea pielii de pe corpul animalelor se poate face manual (la cutit) sau mecanic. Avantajele economice, tehnice si igienice ale jupuirii mecanice sunt indiscutabile. Cu toate acestea, chiar si atunci cand se recurge la jupuit mecanic, acesta trebuie sa fie precedat de jupuirea manuala a unor zone de pe corpul animalelor in care pielea are o aderenta mare( cap, membre, abdomen in lungul liniei albe).

Tehnic, jupuirea mecanica poate fi facuta fie cu ajutorul unor cutite discoidale, fie prin smulgerea pielii cu ajutorul unui troliu (macara).
Viteza de jupuire este influentata de mai multi factori tinand atat de animal cat si de parametri tehnici de lucru, cum ar fi: starea de ingrasare a animalului, gradul de dezvoltare a tesutului conjunctiv subcutanat, unghiul de tractiune forta de tragere s.a. Oricum, jupuirea mecanica trebuie asistata si completata de catre un operator care, cu un cutit, ajuta la desprinderea pielii in zone de mare aderenta, in asa fel incat suprafata carcasei sa ramana cat se poate de neteda, fara smulgeri de tesut muscular care sa ramana aderent la piele.

La porci, jupuirea mecanica prin smulgerea pielii la troliu este mai rar practicata si aceasta pentru ca, datorita unor particularitati anatomice, o mare cantitate de grasime subcutanata ramane aderenta la piele. (La porci tesutul gras subcutanat adera puternic la piele printr-un strat de tesut conjunctiv bine organizat fibrilar, iar bulbii pilosi sdtrabat acest strat si se fixeaza profund in grasime).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.