Notiuni de radiologie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.88

nivel: Facultate

Protonii din nucleu, desi au incarcatura electrica identica, nu se resping - contrar legilor lui Colomb ale respingerii si atractiei electrostatice -, datorita distantelor infinit de mici ce despart particulele nucleare.Imediat ce aceste distante cresc, protonii se resping intre ei si nucleul se dezagrega. Asa se intampla cu nucleul de uraniu - corp radioactiv, care, avand 92 de protoni, se dezagr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de radiologie

Protonii din nucleu, desi au incarcatura electrica identica, nu se resping - contrar legilor lui Colomb ale respingerii si atractiei electrostatice -, datorita distantelor infinit de mici ce despart particulele nucleare.Imediat ce aceste distante cresc, protonii se resping intre ei si nucleul se dezagrega. Asa se intampla cu nucleul de uraniu - corp radioactiv, care, avand 92 de protoni, se dezagreaza spontan din cauza numarului mare de particule si prin slabirea fortelor care le leaga. in nucleu se concentreaza si marea majoritate a energiei pe care o reprezinta atomul.

Sub actiunea unei radiatii corpusculare sau electromagnetice se pot smulge unui atom unul sau mai multi electroni, obtinandu-se ceea ce se cheama ion.Ionul este un atom care a pierdut sau a castigat unul sau mai multi electroni; poate fi pozitiv, cand a pierdut electrorfi/'sau'fie'gativ cand castiga electroni.19.2. RAZELE RONTGEN
Razele Rontgen poarta numele savantului german care le-a descoperit, la sfarsitul secolului trecut, cu ocazia unor experiente cu raze catodice. Banuind ca este vorba de radiatii necunoscute in vremea aceea, le-a denumit raze X.

Razele Rontgen fac parte din grupa radiatiilor electromagnetice, adica a radiatiilor care se propaga la distanta sub forma unor oscilatii cu lungime de unda foarte mica, de zeci de mii de ori mai mica decat a luminii.Razele Rontgen se produc in tubul radiogen, care este format dintr-un balon de sticla greu fuzibil (care rezista la temperatura inalta), in care s-a facut vid si in care la o extremitate se gaseste un filament de tungsten cu un cilindru in jur (catodul), iar la cealalta extremitate se gaseste anticatodul sau anodul, format dintr-o bara de cupru care are in mijloc o pastila de tungsten, unde bombardeaza electroni (anod fix), sau un dispozitiv care se roteste (anod rotativ), mult mai avantajos.

Catodul se leaga la polul negativ al transformatorului de inalta tensiune, iar anodul cu polul pozitiv, curentul circuland de la catod la anod. Filamentul (catodul) se incalzeste la incandescenta si emite electroni, care sunt atrasi puternic de anod; prin izbirea acestor raze de anod iau nastere razele Rontgen.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.