Notiuni de psihiatrie

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Semiologia psihiatrica studiaza tulburarile care se pot produce in psihism. Pentru studiul didactic vom urmari separat tulburarile produse in sfera cognitiva, a afectivitatii si in cea a vointei si activitatii (motivationala), neuitand nici un moment ca psihicul constituie un tot armonios.Sfera cunoasterii. Din punct de vedere psihologic, cognitia este luata in sens larg, ca proces de extragere si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de psihiatrie

Semiologia psihiatrica studiaza tulburarile care se pot produce in psihism. Pentru studiul didactic vom urmari separat tulburarile produse in sfera cognitiva, a afectivitatii si in cea a vointei si activitatii (motivationala), neuitand nici un moment ca psihicul constituie un tot armonios.Sfera cunoasterii. Din punct de vedere psihologic, cognitia este luata in sens larg, ca proces de extragere si prelucrare a informatiei despre "starile" lumii exterioare si ale propriului nostru eu. Senzatia sta la baza proceselor de cunoastere.

Ea reprezinta reflectarea unei insusiri a realitatii obiective (forma, greutate, culoare, gust, miros) in psihicul uman si se realizeaza prin analizori. Perceptia reprezinta o functie complexa a cunoasterii realitatii obiective, la care contribuie si experienta anterioara, pastrata in memorie. Ea reprezinta o reflectare sub forma de imagini (copie) ^a insusirilor obiectelor si fenomenelor luate in totalitatea lor. Tulburarile de perceptie se refera la scaderea, cresterea, deformarea acesteia sau perceperea fara obiect.

Hiperestezia consta in exagerarea perceperii excitatiilor dinafara (de exemplu la surmenati, convalscenti, nevrotici, zgomote obisnuite, ca scartaitul unei usi, chiar muzica, devin neplacute).
Hipoestezia este scaderea excitabilitatii, care determina o neclaritate in perceperea lumii exterioare (de exemplu, in obnubilarea constiintei).
Iluziile sunt perceptii deformate ale obiectelor. Ele pot fi vizuale (false recunoasteri), auditive, olfactive etc. (un tufis poate fi perceput ca un animal fioros).

Halucinatiile sunt perceptii fara obiect. Cand obiectul perceput de bolnav se afla in campul de actiune normal al analizorului, respectiv, vorbim despre perceptii adevarate (perceperea in fata ochilor a unei persoane, a anumitor obiecte sau a unor voci care vorbesc la o ureche sau alta). Se intalnesc in schizofrenie sau in diverse psihoze.
Pseudohalucinatiile sunt lipsite de estezie si spatialitate. Sunt numite si halucinatii psihice. Bolnavii "aud" cu creierul, "vad" cu ochii mintii.

Halucinozele sun halucinatii adevarate, insa fata de care bolnavii au o atitudine critica. Existenta halucinatiilor este uneori greu de recunoscut, fie ca pacientul nu colaboreaza, fie ca le ascunde, disimuleaza. De un real ajutor ne este observarea atenta a bolnavului, care in timpul trairilor halucinatorii ia atitudini particulare (este atent, priveste, intr-o directie de unde aude vocile sau vede imaginile; alteori inchide ochii, isi astupa urechile cand vocile sau imaginile sunt neplacute, gesticuleaza, se fereste sau vorbeste cu ele).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.