Notiuni de imagologie istorica

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Daca ne referim la izvoarele diplomatice - emise de laici sau clerici -, trebuie sa evidentiem faptul ca aici se concentreaza, in diferitele epoci istorice, principalele jocuri de culise, iar preceptele religioase, pe baza carora erau judecate faptele si persoanele, sunt de cele mai multe ori putin permisive, si , de aceea, ele constituie criterii de apreciere foarte severe.

Doctrin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de imagologie istorica

Daca ne referim la izvoarele diplomatice - emise de laici sau clerici -, trebuie sa evidentiem faptul ca aici se concentreaza, in diferitele epoci istorice, principalele jocuri de culise, iar preceptele religioase, pe baza carora erau judecate faptele si persoanele, sunt de cele mai multe ori putin permisive, si , de aceea, ele constituie criterii de apreciere foarte severe.

Doctrinele religioase opereaza cu criterii de evaluare bipolare, opuse - bine-rau, moral-imoral, in slujba lui Dumnezeu.in slujba diavolului -, care sunt putin flexibile si impun evaluari transante. Mai mult decat atat, conceptele de bine-rau au continuturi diferite in diferitele religii care s-au impus in epoca. Intervin, de asemenea, limitele de permisivitate ale diferitelor perioade istorice. Ceea ce este de neacceptat pentru Evul Mediu poate fi acceptat si chiar venerat in societatile arhaice sau in epoca moderna.

Cele aratate pana acum induc ideea de discontinuitate in formarea, sedimentarea si evolutia imaginilor istorice. Totusi, trebuie evidentiat faptul ca imagologia istorica consemneaza si numeroase aspecte de continuitate. Ea aplica imaginilor istorice aceleasi unitati de masura ca si imaginilor cotidiene sau imaginilor in general, dar aceste unitati de masura sunt raportate la perioade istorice specifice. Deci, continuitatea, in planul mentalului colectiv, se cere a fi analizata la nivelul valorilor perene, general acceptate in societatile specifice.

Intrepatrunderea trecutului cu viitorul se vede excelent intr-o analiza aprofundata a valorilor. Din perspectiva istorica, valorile sunt niste scopuri subiective, insotite de obicei de o cunoastere mai mult sau mai putin dezvoltata a mijloacelor de realizare a acestora, numite reguli de actiune. Valoarea constituie un scop just, potrivit sau motivat, care indica o orientare normativa, axiologica. Pentru interiorizarea valorilor si sedimentarea lor in mentalul colectiv o importanta deosebita o au convingerile care intra in ansamblul constiintei sociale, adica convingerile comune pentru o comunitate umana sau un grup social.

Ele sunt constientizate drept ceva comun de catre membrii colectivului, fiind premisele actiunilor comune petrecute la scara mare.
Exista perioade din viata societatilor cand valorile ce ghideaza actiunile oamenilor se schimba foarte lent. De aceea, ele se constituie in criterii de evaluare general umane si general acceptate al caror continut este acelasi, cu mici variatii, in toate epocile istorice. Avem in vedere valorile ce formeaza dihotomii impreuna cu opusul lor: bine-rau, moral-imoral, urat-frumos, credincios-necredincios, sacru-profan, licit-ilicit, divin-malefic etc.

In alte perioade, o mare importanta capata valorile care sunt din nou create si transformate adica cele care reies din depasirea sistemului vechi si proiectarea unei stari viitoare. Ce se schimba totusi in sfera valorilor de-a lungul istoriei? Se schimba acele evenimente care constituie filtrul fiecarei epoci, adica cele care devin sisteme de referinta specifice si formeaza orizontul de interpretare al timpului respectiv: continutul valorilor, criteriile morale si estetice, caracterul licit si ilicit al activitatilor.

De exemplu, epoca timpurie a trebuit sa dispara, cu atat mai mult cu cat argumentul fundamental despre certitudinea si existenta lui Dumnezeu a inceput sa se erodeze. Realitatea sociopolitica aflata in descompunere, ameninta individul si colectivitatile cu atat mai mult cu cat ierarhia se destrama, cu cat siguranta se atrofia. Vechile structuri sociale au intrat in destructurare, si o puternica modificare a valorilor s-a impus chiar din secolul premergator Reformei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.