Notiuni de hidrorgeologie

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Hidrogeologia este stiinta care se ocupa cu studiul apelor subterane; ea studiaza originea apei, modul de alimentare, rocile cu rol acvifer existente in scoarta terestra, structurile geologice, tipul de zacamant, conditiile de stocare, modalitatile de scurgere ale apei prin acestea, raspandire, proprietatile fizico-chimice ale intregului complex, gradul de poluare etc. In acelasi timp, ea se preoc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de hidrorgeologie

Hidrogeologia este stiinta care se ocupa cu studiul apelor subterane; ea studiaza originea apei, modul de alimentare, rocile cu rol acvifer existente in scoarta terestra, structurile geologice, tipul de zacamant, conditiile de stocare, modalitatile de scurgere ale apei prin acestea, raspandire, proprietatile fizico-chimice ale intregului complex, gradul de poluare etc. In acelasi timp, ea se preocupa de conservarea si exploatarea apei subterane.

Studiile hidrogeologice vizeaza managementul teritorial, estimarea corecta a resurselor de ape subterane (potabile, minerale, geotermale), optimizarea exploatarii acestora, combaterea efectelor negative asupra exploatarilor miniere, a constructiilor etc. (Zamfirescu, 1997).
Apele subterane au reprezentat tot timpul o importanta vitala. Primele fantani pentru apa potabila au fost sapate in Egipt si China antica.
Apele subterane reprezinta ape de origine endogena si exogena care exista in litosfera, se deplaseaza prin golurile sau fisurile existente intre particulele de roci avand proprietati fizico-chimice diferite de apele de suprafata.

Din punct de vedere hidrologic, prezinta importanta cunosterea nivelului apelor subterane, variatia acestora, adancimea panzei de apa, directiile de scurgere, viteza si debitul apelor subterane, precum si unele proprietati fizice si chimice ale acestora.Litosfera este formata din roci care prezinta o serie de pori, fisuri sau alte goluri prin care circula apa provenita din infiltratie. Rocile se comporta diferit fata de apa datorita unor proprietati hidraulice : permeabilitate, porozitate, capacitate de absorbtie.

1.Permeabilitatea reprezinta proprietatea pe care o au rocile de a permite apei sa circule prin porii acestora (sau viteza cu care apa strabate roca).
Permeabilitatea unei roci este in functie de modul in care sunt dispuse granulele din componenta rocilor, de marimea golurilor din roci (marimea porilor).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.