Notiuni de endocrinologie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.86

nivel: Facultate

Lobul posterior al hipofizei secreta doi hormoni, ocitocina si vasopresina, care de fapt sunt hormoni neurohipofizari, deoarece sunt sintetizati in centrii nervosi din hipota-latnus. Ocitotocina intervine la nastere, contactand uterul in faza finala a sarcinii. Contracta de asemenea canalele glandelor mamaie, contribuind la eliminarea laptelui.

Vasopresina are o puternica actiune a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de endocrinologie

Lobul posterior al hipofizei secreta doi hormoni, ocitocina si vasopresina, care de fapt sunt hormoni neurohipofizari, deoarece sunt sintetizati in centrii nervosi din hipota-latnus. Ocitotocina intervine la nastere, contactand uterul in faza finala a sarcinii. Contracta de asemenea canalele glandelor mamaie, contribuind la eliminarea laptelui.

Vasopresina are o puternica actiune antidiuretica de unde si denumirea de hormon antidiu-retic, prescurtat ADH. Cand hormonul antidiuretic lipseste, se produce o diureza masiva, cu urini foarte diluate.
15.2.2. EPIFIZA Epifiza sau glanda pineala este situata deasupra hipofizei, intre cele doua emisfere cerebrale. Functia epifizei a constituit una dintre cele mai dezbatute probleme ale endocrinologiei. Cercetarile scolii romanesti de endocrinologie (St. M. Milcu si Ioana Milcu) au demonstrat rolul de glanda endocrina al pinealei.

Alaturi de hipofiza, ea intervine in functia glandelor genitale (rol inhibitor antisexual), a suprarenalelor, in metabolismul zaharului (scade glicemia), al apei si al sarurilor. in ultimele decenii au fost izolate din epifiza serotonina, norerepinefrina si melatonina. S-a dovedit recent ca actiunea anti-sexuala a epifizei s-ar datoria melatoninei.15.2.3. GLANDELE SUPRARENALE

Cele doua glande suprarenale 525q1622f , situate deasupra rinichilor, sunt alcatuite din doua structuri: corticala si medulara. Structura corticala sau corticosuprarenala consta din trei zone: a) zona glomerulara, care secreta ca hormon principal aldosteronul, cu proprietati mineralocorticoide (retine apa si sarea); b) zona fasciculara care secreta cortizolul si hidrocortizonul, hormon eliminat in urina sub forma 17-hidrocorticosteroizilor.

Cortizolul este indispensabil vietii, contribuind la formarea glucozei din proteine - fenomen cunoscut sub denumirea de gluconeogeneza; zona fasciculara mai secreta corticostero-nul, hormon mineralocorticoid; c) zona reticulara, care secreta hormoni androgeni, eliminati in urina sub forma 17-cetosteroizilor, si hormoni estrogeni. Amintim ca acesti hormoni sunt secretati si de ovare si de testicule. Secretia glandelor suprarenale este dependenta de hormonul corticotrop hipofizar sau ACTH.

La randul ei, medulosuprarenala secreta doua substante, denumite catecolamine, si anume adrenalina sau epinefrina si noredrenalina sau noropinefrina. in anumite situatii, ca de pilda in stari de tensiune psihica sau emotii puternice, glanda .suprarenala secreta cantitati crescute de adrenalina si noradrenalina. Acestea produc fenomene de vasoconstrictie (paloare, hipertensiune arteriala, frisoane, tahicardie).

15.2.4. TIROIDA Tiroida, situata la baza gatului, inaintea traheii, secreta mai multi hormoni, dintre care cei mai importanti sunt tiroxina sau tetraiodotironina si triiodotironina. Ambii hormoni stimuleaza oxidarile in organism si ajuta cresterea. Ei sunt necesari cresterii normale a organismului, maturizarii scheletului si dezvoltarii creierului. Lipsa lor se rasfrange nefavorabil asupra evolutiei proceselor fiziologice normale. Functia glandei tiroide este controlata de hormonul tireotrop hipofizar si de centri nervosi din hipotalamusul anterior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.