Notiuni de drept bancar

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.91

nivel: Facultate

Acceptarea apartenentei dreptului bancar la alte ramuri de drept - cum ar fi dreptul civil, dreptul comercial sau dreptul financiar - ar echivala cu identificarea obiectului si metodei dreptului bancar cu obiectul si metoda acestor ramuri, ceea ce nu ar fi corect. La justificarea autonomiei dreptului bancar ca ramura de drept este necesar de a tine cont de perspectiva evolutiva a acestuia. in aces[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de drept bancar

Acceptarea apartenentei dreptului bancar la alte ramuri de drept - cum ar fi dreptul civil, dreptul comercial sau dreptul financiar - ar echivala cu identificarea obiectului si metodei dreptului bancar cu obiectul si metoda acestor ramuri, ceea ce nu ar fi corect. La justificarea autonomiei dreptului bancar ca ramura de drept este necesar de a tine cont de perspectiva evolutiva a acestuia. in acest caz, pot fi explicate pozitiile exponentilor doctrinei socialiste27, care plasau dreptul bancar in cadrul unor alte ramuri de drept, spre exemplu dreptul financiar.

In conditiile unei economii centralizate, in cadrul careia cvasitotalitatea bancilor operau cu mijloacele banesti ale statului, iar insasi creditarea se efectua in mod planificat, dreptul bancar era nimic mai mult decit un compartiment al dreptului financiar care reglementa gestiunea finantelor publice, iar relatiile juridice cu participarea bancilor erau, fara echivoc, de natura publica. Totusi este dificil de a identifica locul dreptului bancar in structura sistemului national de drept - adica de a-1 plasa pe acesta in grupul ramurilor de drept public sau privat.

Multi autori mentioneaza faptul ca normele bancare au o natura mixta - unele din ele sint de natura publica (ex. normele menite sa asigure securitatea sistemului bancar prin stabilirea cerintelor prudentiale si de asigurare a depozitelor), esenta celorlalte insa invedereaza apartenenta acestora la dreptul privat (ex. normele referitoare la relatiile banca-client in cadrul raporturilor de constituire si gestionare a conturilor)28. Imixtiunea elementelor de drept public in cel privat este un simptom al interconexiunii dreptului bancar cu alte ramuri de drept, si nu numai.

Pe de o parte, normele de drept bancar care stabilesc principiile organizarii si functionarii institutiilor financiare constituie o forma de exprimare a politicii monetar-creditare a statului, in acest sens, normele dreptului bancar au tangenta cu normele de drept statal si administrativ.Totodata, este necesar de mentionat ca intelegerea principiilor dreptului bancar este legata indispensabil de studierea domeniilor reglementate de normele acestei ramuri de drept: teoria finantelor, creditului si contabilitatii29.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.