Notiuni de biomecanica fluidelor

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.79

nivel: Facultate

Vascozitatea apei la temperatura camerei este 1 cP = 0,01 P, iar a sangelui (la temperatura corpului) este cuprinsa intre 0,02 si 0,04 P. Vascozitatea sangelui variaza cel mai mult cu temperatura si cu numarul de hematii pe unitatea de volum. Fluidele reale care satisfac relatia de mai sus se numesc fluide newtoniene. Vascozitatea acestor fluide (η) nu depinde de viteza de curgere si nici de p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de biomecanica fluidelor

Vascozitatea apei la temperatura camerei este 1 cP = 0,01 P, iar a sangelui (la temperatura corpului) este cuprinsa intre 0,02 si 0,04 P. Vascozitatea sangelui variaza cel mai mult cu temperatura si cu numarul de hematii pe unitatea de volum. Fluidele reale care satisfac relatia de mai sus se numesc fluide newtoniene. Vascozitatea acestor fluide (η) nu depinde de viteza de curgere si nici de presiune (η = const.). Exista si fluide reale nenewtoniene, care nu satisfac relatia de proportionalitate intre forta de vascozitate si gradientul vitezei, deoarece vascozitatea lor depinde de viteza de curgere sau de presiune.

Vascozitatea sangelui depinde de concentratia hematiilor, care, prin forma lor discoidala, maresc rezistenta la curgere (frecarea interna) a sangelui. In anemie, concentratia hematiilor este redusa, ceea ce micsoreaza vascozitatea sangelui, in timp ce o concentratie ridicata a hematiilor creste vascozitatea. In plus, daca viteza de curgere a sangelui creste, hematiile tind sa se orienteze pe directia de curgere, astfel incat scade rezistenta la curgere. Vascozitatea sangelui scade deci atunci cand viteza de curgere creste.

Aceasta proprietate defineste sangele ca fluid nenewtonian pseudoplastic si se datoreaza faptului ca sangele nu este un fluid omogen, ci o suspensie. In componenta sangelui intra plasma sanguina si elementele figurate, cum ar fi globulele rosii (eritrocite sau hematii), mai multe tipuri de globule albe (leucocite) si trombocite. In conditii normale, plasma sanguina este de 1,2 - 1,6 ori mai vascoasa decat apa, iar sangele de 2 - 4 ori. Plasma este un fluid newtonian.
Dintre elementele figurate, practic numai hematiile influenteaza vascozitatea sangelui (fiind mult mai numeroase - cca. 96%).

Vascozitatea sangelui creste aproximativ exponential cu hematocritul (H). Valoarea optima a hematocritului este definita ca valoarea pentru care cantitatea de hemoglobina ce poate intra in capilare este maxima. Aceasta cantitate este proportionala cu raportul H/h. La om, H/h este maxim cand H = 48% (valoarea optima a hematocritului). Un alt lichid nenewtonian este lichidul sinovial din articulatiile oaselor. Introducerea unui fluid intre doua corpuri solide aflate in contact micsoreaza mult forta de frecare dintre ele. Frecarea solid - solid este inlocuita cu frecarea interna din fluid. Fluidul devine lubrifiant, iar efectul de micsorare a frecarii se numeste lubrifiere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.