Notiuni de biofizica celulara

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Au la baza sfingozina (aminoalcool cu lant lung de atomi de carbon).
Structura lor →asemanatoare cu cea a fosfogliceridelor. Cea mai raspandita sfingozipida este sfingomielina care are aceeasi grupare polara ca si lecitina. B. Glicolipidele Au la baza tot structura sfingomielinei, dar in locul gruparii polare fosforilcolina se afla legate resturi glucidice. In cele mai simple glicol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de biofizica celulara

Au la baza sfingozina (aminoalcool cu lant lung de atomi de carbon).
Structura lor →asemanatoare cu cea a fosfogliceridelor. Cea mai raspandita sfingozipida este sfingomielina care are aceeasi grupare polara ca si lecitina. B. Glicolipidele Au la baza tot structura sfingomielinei, dar in locul gruparii polare fosforilcolina se afla legate resturi glucidice. In cele mai simple glicolipide, numite cerebrozide, gruparea polara consta dintr-un asemenea rest, de exemplu glucoza sau galactoza (galactocerebrozida este componenta majora a mielinei).

C. Colesterolul Este o alta lipida majora din membranele celulelor eucariote. Proportia acestuia este mai mare in plasmalema si in mielina (deci in membranele la care predomina functia de bariera) si mai mica in membranele intracelulare.OBS.Compozitia lipidica a membranelor celulare variaza de la un tip de membrana la altul, chiar in aceeasi celula, de la o specie la alta, si de la o celula la alta cand este vorba de acelasi tip de membrana. II. Proteinele confera functionalitatea membranei. Ele intervin in transportul activ, indeplinesc functii enzimatice sau de receptori.

Dimensiunile lor sunt mai mari decat ale lipidelor.
Exista 2 categorii de proteine: proteine periferice si proteine integrate. 1.Proteine periferice Ele sunt extrinseci si pot fi extrase usor prin tratare cu solutii diluate de saruri; sunt atasate la exteriorul bistratului lipidic, interactionand in principal cu gruparile polare ale lipidelor sau cu proteinele intrinseci (integrale) prin forte electrostatice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.