Notiuni de anatomie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.62

nivel: Facultate

Notiuni de anatomie a sistemului circulator:Aparatul cardio-circulator este format dintr-un organ central - inima - si un sistem inchis de vase, format din artere - capilare - vene. Inima este un organ musculos, cavitar, de aproximativ 300 g cu un volum care a fost comparat cu volumul pumnului drept al unui adult. Este alcatuit din doua jumatati complet separate, dreapta si stanga, despartite prin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni de anatomie

Notiuni de anatomie a sistemului circulator:Aparatul cardio-circulator este format dintr-un organ central - inima - si un sistem inchis de vase, format din artere - capilare - vene. Inima este un organ musculos, cavitar, de aproximativ 300 g cu un volum care a fost comparat cu volumul pumnului drept al unui adult. Este alcatuit din doua jumatati complet separate, dreapta si stanga, despartite printr-un perete vertical.

Fiecare jumatate este la randul ei impartita de un perete transversal in cate doua camarute, care comunica intre ele. Camarutele din partea de sus se numesc atrii, iar cele din partea de jos se numesc ventriculi.Arborele circulator este format din artere, capilare si vene. Arterele sunt vase sangvine prin care circula sangele de la inima in intreg organismul. Calibrul arterelor scade de la inima spre periferie.

Venele sunt vase care aduc sangele la inima. Calibrul lor creste de la periferie spre inima. Capilarele sunt vase cu calibru mic, prin care se face schimbul nutritiv intre sange si celule. Sangele circula intr-un singur sens: artere-capilare-vene. Arterele si venele poarta diferite denumiri, dupa regiunea si organul pe care-l iriga.
In structura arborelui circulator exista: circulatia mare,circulatia mica.

Circulatia mare transporta oxigen spre tesuturi si organe, aduce CO2 de la tesuturi si organe spre inima, avand traseul: inima-artere-organe-vene-inima. Circulatia mica asigura transportul sangelui neoxigenat de la cord spre plamani si a celui incarcat cu oxigen inapoi la inima.
Circulatia sangelui prin artere se face prin impingerea sangelui ca urmare a contractiei ventriculelor. Sangele este impins cu intermitenta prin contractii, dar el curge in curent continuu, datorita elasticitatii peretilor arteriali.

Peretii arterelor opun rezistenta, ceea ce face, ca sangele sa fie sub o anumita presiune sau tensiune. Aceasta se numeste presiune sau tensiune arteriala (TA). Deci TA reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor. TA variaza in functie de virsta, sex, ora din timpul zilei si gradul de activitate. Cu fiecare contractie se impinge in aorta un val de sange, care izbeste sangele existent in vas si se propaga ca o unda, dand pulsul. Pulsul se masoara prin comprimarea unei artere pe un plan osos, cu 2-3 degete, cel mai frecvent la artera radiala, se masoara timp de 1 minut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.