Notiuni conceptuale privind finante

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Conceptiile clasice reflecta doctrina liberala, potrivit careia activitatea economica trebuie sa se desfasoare in conformitate cu principiul laisser-faire, laisser-passer. Sarcina finantelor publice consta in asigurarea resurselor necesare intretinerii si functionarii normale a institutiilor publice; impozitele, imprumuturile trebuie sa aiba un caracter neutru; pastrarea echilibrului intre venitur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiuni conceptuale privind finante

Conceptiile clasice reflecta doctrina liberala, potrivit careia activitatea economica trebuie sa se desfasoare in conformitate cu principiul laisser-faire, laisser-passer. Sarcina finantelor publice consta in asigurarea resurselor necesare intretinerii si functionarii normale a institutiilor publice; impozitele, imprumuturile trebuie sa aiba un caracter neutru; pastrarea echilibrului intre veniturile si cheltuielile bugetare era considerata drept cerinta fundamentala cheia de bolta a finantelor publice. Aparitia deficitului bugetar, generator de inflatie era considerata ca un fenomen nedorit.

In aceasta etapa, a statului-jandarm, cind predomina doctrina liberalismului economic, conceptul despre finante are un pronuntat caracter juridic.
Dupa marea criza economica mondiala din 1929 - 1933, in opinia unor economisti, locul statului-jandarm ar fi fost luat de catre statul-providenta (statul-bunastarii), care isi largeste sfera preocuparilor. In legatura cu activitatea economica a statului se afirma tot mai mult conceptia interventionista, unde un rol deosebit il joaca autoritatea publica.

Aceasta modificare de pozitie a dus la adincirea contradictiilor interne si externe ale modului de productie capitaliste.
Pentru statul modern, finantele publice sint un mijloc de interventie in economie. In abordarea moderna a finantelor publice, la unii economisti contemporani prevaleaza conceptul economic, la altii - conceptul sociologic.In toate orinduirile social-economice in care au existat, finantele s-au manifestat ca relatii sociale, de natura economica, aparute in procesul repartitiei venitului national, in strinsa legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor statului.

In cele patru orinduiri social-economice finantele au imbracat forma valorica, baneasca, dar, in fiecare din aceste orinduiri, ele au indeplinit anumit rol.
In procesul procurarii si repartizarii resurselor de care are nevoie statul pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale, se nasc anumite relatii (raporturi) sociale. Aceste relatii sint de natura economica si exprima repartizarea unei parti din produsul intern brut (PIB), prin intermediul statului, intre diferite categorii sociale. Aceste relatii, aparute in procesul de mobilizarea si repartizare a resurselor necesare statului, in forma baneasca, sint relatii financiare sau, pe scurt, finante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.