Notiunea si obiectul identificarii criminalisticii

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Scopul final al procesului identificarii in criminalistica este identificarea obiectului, fenomenului sau persoanei supuse examinarii. Nu este lipsita de interes nici situatia cand, datorita lipsei sau neclaritatii unor caracteristicii individuale bine determinate, nu se ajunge la scopul final - identificarea obiectului, fenomenului sau persoanei, ci doar la o identificare partiala prin care obiec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea si obiectul identificarii criminalisticii

Scopul final al procesului identificarii in criminalistica este identificarea obiectului, fenomenului sau persoanei supuse examinarii. Nu este lipsita de interes nici situatia cand, datorita lipsei sau neclaritatii unor caracteristicii individuale bine determinate, nu se ajunge la scopul final - identificarea obiectului, fenomenului sau persoanei, ci doar la o identificare partiala prin care obiectul identificarii poate fi incadrat tipului grupei ori subgrupei din care face parte.

De asemenea, se bucura de aceeasi valoare probatorie atat identificarea obiectului, fiintei ori fenomenului examinat, cat si constatarea neidentitatii sale, deoarece in atare situatie este scos din campul cercetarii si, in continuare, examinarea se indreapta asupra altor probe care, intereseaza cauza concreta .
Identificarea criminalistica este un proces complex bazat pe mijloace si procedee tehnice de laborator dar nu numai, ea reprezentand o activitate care se afla in stransa legatura cu actul de justitie la a carui realizare contribuie in mod direct si cateodata chiar in mod decisiv.

Procesul de identificare criminalistica, este posibil datorita perceperii realitatii obiective si sesizarii proprietatilor, a trasaturilor caracteristice unei persoane sau unui obiect, ce se individualizeaza in raport cu alte fiinte sau lucruri asemanatoare. Ne aflam in prezenta recunoasterii de persoane ori obiecte, rezulta dintr-un proces de gandire prin care s-au comparat caracteristicile mai multor obiecte, in vederea stabilirii identitatii sau neidentitatii lor.
Spre deosebire de alte domenii, identificarea criminalistica impune recunoasterea unui obiect concret, ce poate avea elemente sau insusiri de natura sa-l apropie de alte obiecte asemanatoare, de acelasi gen sau specie, dar care se deosebeste de toate acestea prin trasaturi ce-l fac sa fie identic numai cu sine insusi .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.