Notiunea si elementele constitutive ale infractiunii de furt de automobile

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Potrivit art. 208 alin.1 C.pen., elementul material al laturii obiective a infractiunii de furt consta in actiunea de luare a unui bun mobil din posesia sau detentia altei persoane fizice sau juridice.
Pentru realizarea laturii obiective a infractiunii de furt, trebuie sa fie intrunite cumulativ trei cerinte esentiale: lucrul sustras sa fie un bun mobil, acest bun sa se afle in posesia sau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea si elementele constitutive ale infractiunii de furt de automobile

Potrivit art. 208 alin.1 C.pen., elementul material al laturii obiective a infractiunii de furt consta in actiunea de luare a unui bun mobil din posesia sau detentia altei persoane fizice sau juridice.
Pentru realizarea laturii obiective a infractiunii de furt, trebuie sa fie intrunite cumulativ trei cerinte esentiale: lucrul sustras sa fie un bun mobil, acest bun sa se afle in posesia sau detentia altei persoane, iar actiunea de luare sa fi avut loc fara consimtamantul celui deposedat.

Urmarea imediata a infractiunii de furt consta in scoaterea bunului din sfera de stapanire a celui deposedat si lipsirea acestuia de posibilitatea de a mai dispune de acel bun.
b) Latura subiectiva
In cazul infractiunii de furt prevazuta in art. 208 alin.4 C.pen., forma de vinovatie este intentia, care, in cele mai multe cazuri, este directa, intrucat faptuitorul prevede si urmareste rezultatul faptei sale.

Cu titlul de exceptie poate exista alaturi de intentia directa si o intentie indirecta, atunci cand lucrul furat (in speta autovehiculul) ar contine in el alt bun, a carui eventuala prezenta faptuitorul a putut-o prevedea si a acceptat totusi rezultatul actiunii sale.
In vederea realizarii laturii subiective a infractiunii de furt, nu este suficienta intentia de a savarsi actiunea de luare a vehiculului, fara consimtamantul celui care il are in posesie sau detentie, ci se mai cere ca aceasta interventie sa aiba drept scop insusirea pe nedrept a vehiculului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.