Notiunea si dimensiunea

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Comportamentul consumatorului este o componenta a comportamentului economic al oamenilor care la randul sau reprezinta o componenta a comportamentului uman in general. Ca urmare a acestor interferente si determinari, comportamentul consumatorului a fost definit de specialisti in mai multe moduri, pornindu-se uneori de la puncte de vedere foarte diferite, nici una dintre definitii nebucurandu-se ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea si dimensiunea

Comportamentul consumatorului este o componenta a comportamentului economic al oamenilor care la randul sau reprezinta o componenta a comportamentului uman in general. Ca urmare a acestor interferente si determinari, comportamentul consumatorului a fost definit de specialisti in mai multe moduri, pornindu-se uneori de la puncte de vedere foarte diferite, nici una dintre definitii nebucurandu-se cel putin deocamdata de o acceptiune universala.

In sens restrans comportamentul consumatorului reflecta conduita oamenilor in cazul cumpararii si/ sau consumului de bunuri materiale si servicii. In perspectiva istorica aceasta abordare a fost caracteristica marketingului clasic, respectiv perioadei in care marketingul avea ca sfera de actiune in deosebi piata bunurilor de consum si a serviciilor. Pe masura evolutiei teoriei si practicii de specialitate s-a ajuns la ceea ce specialistii au denumit "marketing modern", care largeste considerabil sfera si apicabilitatea activitatilor de marketing.

Astfel in sens larg, comportamentul consumatorului in marketingul modern cuprinde intreaga conduita a utilizatorilor finali de bunuri materiale si nemateriale, incluzand spre exemplu si comportamentul alegatorilor, al pacientilor unui medic sau al enoriasilor fata de biserica.O astfel de abordare atat de cuprizatoare se afla in consonanta deplina cu semnificatia fundamentala a conceptului de marketing. Ca domeniu distinct al cunoasterii, primele studii privitoare la comportamnetul consumatorului au aparut la inceputul anilor 60 ai secolului 20. Pana atunci investigarea comportamentului consumatorului a fost considerata un domeniu aplicativ al psihologiei.

Un semnificativ impuls national a dobandit cercetarea comportamentului consumatorului in activitatea depusa de Association for Consumer Research, creata in SUA la jumatatea anilor '70.
O definitie interesanta a acestui domeniu a fost data de 3 cunoscuti specialisti M.G. Kollat si Gletwell de la Universitatea de Stat Ohio comportamentul consumatorului poate fi definit intr-o abordare de ansamblu care, prezentand totalitatea actelor decizionale relizate la nivel individual sau de grup legate direct de obtinerea si utilizarea de bunuri si servicii in vederea satisfacerii nevoilor actuale si viitoare, incluzand procesele decizionale care preced si determina aceste acte.

Descifrarea dimensiunilor comportamentului consumatorului prin prisma acestei definitii globale reprezinta un proces complex si anevoios. Multa vreme atentia specialistilor a fost concentrata spre ceea ce se vinde si se cumpara pe piata, despre studierea modului de manifestare a cererii pentru un anumit produs sau seviciu, in functie mai ales de caracteristicile pe care le poseda acesta, si unor factori economici si demografici care au stat la baza deciziei de cumparare luata de consumatori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.